IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не оправда надеждите на Wall Street

Вместо да обяви трети кръг на програмата за вливане на ликвидност, централната банка удължи Операция Туист

23:33 | 20.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед не оправда надеждите на Wall Street

Американските акции се понижиха леко в сряда, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке не оправда надеждите, че централната банка ще предприеме скоро агресивна програма от икономически стимули, предава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average (DJIA) отстъпи с 0,1% до 12 824 пункта, а индексът на големите фирми S&P 500 се понижи с 0,2% до 1 356 пункта.

От началото на финансовата криза през 2008 г. (когато Фед стартира политиката си на нулеви лихви), срещите на централната банка са положителни за пазара, като след тях S&P 500 се е покачвал средно с 0,7%.

Техологично ориентираният NASDAQ на парактика приключи без промяна (+0,02%) на ниво от 2 930 пункта. Търговията на Wall Street не бе активна, като се прехвърлиха само 3,5 млрд. акции.

Индексите се движеха в тесни граници, като след изявлението на Фед първоначално спаднаха, после се възстановиха заради надеждите, че институцията подготвя разхлабване на паричната политика, но след пресконференцията на Бернанке отново изгубиха инерция.

Вместо да обяви трети кръг на програмата за вливане на ликвидност (QE), Федералният резерв обяви, че ще удължи настоящата програма, целяща понижаване на дългосрочните лихви, известна като Операция Туист.

„Пазарът в момента калкулира около 70% вероятност от QE3”, коментира Майкъл Хенсън, икономист в Bank of America Merrill Lynch. 

„Очакваха се повече подробности относно формата и условията по прилагане на QE3”, посочва Дъг Робъртс, главен пазарен стратег в Channel Capital Research. „Бернанке просто каза, както и преди, че Фед разполага с инструментите да се справи с геополитически шокове и продължаващ икономически спад, но нищо повече."

Централната банка на САЩ обяви, че удължава Операцията Туист, като до края на годината ще бъдат закупени дългосрочни книжа за 267 млрд. долара. Първоначалната операция на стойност 400 млрд. долара изтича този месец.

Операцията, чрез която Фед продава краткосрочни облигации (с матуритет до 3 години), а купува дългосрочни (с матуритет над 6 години), се смята за по-умерена от директната покупка на нови ценни книжа.

„Колкото и да е непопулярна, политиката на Фед в момента е правилна”, смята Тод Шьонбергер, управляващ директор в нюйоркската BlackBay Group.

”За съжаление мнозина на Wall Street очакваха разтърсващи монетарни мерки, които биха донесли единствено голямо разочарование. Пазарите няма да реагират добре на такива новини”, твърди той.

„Наистина Фед няма стимул да облекчава паричната политика точно сега”, добавя Кати Бойл, президент на Chapin Hill Advisors в Ню Йорк. „Ситуацията е вяла, но пазарът не е спаднал драматично.”

Акциите на JPMorgan Chase поскъпнаха с 3%, след като банката обяви, че е продала до 70% от позициите си, довели до огромните й загуби.

Книжата на Procter & Gamble поевтиняха с 2,9%, след като най-големият производител на потребителски стоки в света, понижи прогнозата си за приходите и печалбата за втори път в рамките на по-малко от два месеца заради спада на продажбите в Европа и САЩ. 

Американският лек петрол спадна с 2,7% до 81,75 долара за барел, а петролът тип Брент прибави едва 0,01% до ниво от 92,63 долара.

Златото се понижи с 1% до 1 607 долара за трой унция, а среброто - с 1,1% до 28,07 долара.

Еврото поскъпна с 0,2% до 1,271 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК остана без промяна на ниво от 1,65%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
"Фед не оправда надеждите на Wall Street" - но оправда моите! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още