IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо богатите в САЩ се съвзеха финансово, а останалите - не

По-голяма част от състоянието на заможните е вложено във финансови инвестиции, които се възстановиха за разлика от жилищните цени

10:08 | 15.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Защо богатите в САЩ се съвзеха финансово, а останалите - не

Според последния доклад на Федералния резерв (Фед) богатството на средната класа в Америка е намаляло с повече от една трета между 2007 и 2010 година, докато това на най-богатите 10% от населението е нараснало с 2%, пише CNBC.

Тази статистика със сигурност ще подхрани политическото недоволство на тези, които твърдят, че богатите се облагодетелстват на гърба на останалите и че системата е пригодена за тяхна изгода.

Но зад тази несправедливост се крие изключително проста икономическа причина. А именно, че заможните инвестират по-голяма част от парите си в акции и по-малка - в домовете си. Така причината за статистиката идва от факта, че финансовите инвестиции са се възстановили, докато стойността на жилищата не се е променила особено.

Данните за портфейлите на всяка социална група за 2010 година ще бъдат изнесени по-късно този месец, тъй като не бяха застъпени в доклада на Фед. В анализа за 2009 година обаче става ясно, че стойността на жилището съставлява едва 10% от състоянието на най-богатия процент от населението, докато 38% от парите им представляват финансови инвестиции, включително 9% в акции. Статистиката за най-богатите 10% от населението обикновено е сходна.

В същото време средната класа и горната средна класа в САЩ, представляващи населението между 50-я и 90-я процентил по богатсво, инвестират повече от половината си състояние в жилища, една трета – във финансови инвестиции, и само 1,6% от парите си – в акции.

В момента акциите и другите финансови инвестиции се доближават до предкризисните си нива, докато цените на жилищата са много под нивата отпреди кризата, на някой пазари с около една трета.

Не си мислете обаче, че богатите са по умни от другите. В дъното на рецесията най-богатият процент губеше повече от останалото население заради сриващите се фондови борси. Но факта, че имат излишък, който не е вложен в домовете им, им позволява да инвестират повече в ценни книжа.

Казано по друг начин, когато пазарите вървят нагоре, най-богатият процент от населението на САЩ извлича най-голяма полза просто защото държи 60% от акциите на индивидуалните инвеститори. Следователно спадащата стойност на имотите има незначителен ефект върху заможните.

Мнозина ще спорят за политически причини, които стоят зад тази разлика в благосъстоянието, но истината е, че повечето американци не разполагат с много средства извън тези, вложени в имотите им. Затова тези, които имат такива и са ги инвестирали на финансовия пазар, се възползват от възстановяването му, независимо колко ще продължи то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
"Защо богатите в САЩ се съвзеха финансово..."Хааахаха! Ми нали затова са богати! Какво им е било, от какво са се съвзели? хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още