IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P запази негативната перспектива по кредитния рейтинг на САЩ

Според агенцията икономиката все още е изправена пред значителни проблеми, като рискът от връщане към рецесия е около 20%

12:53 | 09.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P запази негативната перспектива по кредитния рейтинг на САЩ

Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на САЩ на ниво от АА+, но остави негативната му перспектива, което означава, че рейтингът може да бъде понижен в следващите 6 до 24 месеца, съобщава Ройтерс.

За запазването на рейтинга агенцията се аргументира с устойчивостта на икономиката, монетарната й стабилност и статутът на долара като основна резервна валута. 

Според S&P обаче икономиката все още е изправена пред значителни рискове, като рискът от връщане към рецесия се оценява на около 20%.

На фона на последните разочароващи данни за заетостта и безпокойството от политическа парализа с наближаването на президентските избори, състоянието на американската икономика остава несигурно.

S&P отне топ ААА рейтинга на САЩ през миналия август след проточилите се спорове в Конгреса относно вдигането на дълговия лимит на страната.

САЩ са оценени с първокласен рейтинг от Fitch (ААА) и Moody's (Aaa), но двете рейтингови агенции също му поставят негативна перспектива, което значи че могат да го преразгледат в рамките на 12 до 18 месеца.

”Нещо, което очакваме е републиканците и демократите да се обединят около избягването на внезапни фискални корекции, имайки предвид безработицата от 8% и продължаващите рискове за икономическото възстановяване”, се казва в изявлението на агенцията.

”Очакваме, че фискални корекции могат да настъпят, ако планираните промени в данъчните и разходните политики не се осъществят и те продължат да действат както в момента", уточняват от S&P.

Данъчните отстъпки от времето на Буш трябва да изтекат на 31 декември 2012 г., големи съкращения на разходите трябва да се задействат на 1 януари 2013 г., а дълговият лимит трябва да бъде повишен, за да се избегне риска от необсулжване на задълженията.

Списъкът с проблеми, с които трябва да се заеме Конгресът стана известен като „фискална пропаст”. Безизходицата около решаването на тези предизвикателства вероятно ще тласне страната към рецесия през първата половина на следващата година, предупреди през миналия месец Бюджетната сллужба към Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още