IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси нарастват с над 1% в началото на сесията*

ЕЦБ като че ли изчаква напрежението да нарасне преди да обяви нещо съществено ново, коментира анализатор

18:31 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Американските индекси нарастват с над 1% в началото на сесията*

Основните американски индекси удължават възходящото си движение от вчерашната сесия въпреки разочарованието от липсата на нови мерки за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, съобщи CNBC.

Dow Jones напредва с 1,25% до 12 279,01 пункта, воден от акциите на JPMorgan, повишаващи стойността си с 3,1% до 32,98 долара, и тези на Bank of America, поскъпващи с 5,35% до 7,48 долара, след като в миналата сесия прекъсна 4-дневна губеща сесия.

Standard & Poor's 500 нараства с 1,3% до 1 302,64 пункта, като акциите на Iron Mountain, прибавящи 9,2% към стойността си до 31,03 долара, водят печелившите в индекса, а и 10-те му подиндекса са на положителна територия, начело с акциите на добивните и енергийните компании. Nasdaq се повишава с 1,7% до 2 825,45 пункта.

Европейската централна банка остави без промяна основната си лихва на ниво 1%, оправдавайки очакванията на по-голямата част от анализаторите. ЕЦБ съобщи и за удължаване до края на 2012 г. на отпускането на неограничени кредити за банките от еврозоната, но не обяви нов етап на програмата за дългосрочно рефинансиране.

Президентът на финансовата институция Марио Драги обяви прогнозата ѝ за инфлацията през настоящата и следващата година, като за 2012 г. се очаква тя да остане над 2% и да падне под това ниво през 2013 г.

В крайна сметка Драги не осигури на инвеститорито онова, на което те се надяваха, тъй като изглежда засега не променя позициите си и като че ли изчаква напрежението да нарасне преди да обяви нещо съществено ново“, коментира Питър Буквар, управляващ директор на Miller Tabak & Co.

Производителността в САЩ се е свила повече от очакваното през първото тримесечие на приравнена на годишна основа база, стана ясно от съобщение на американското министерство на труда. Свиването е от 0,9% при първоначално обявени 0,5% и очаквания на анализаторите за свиване от 0,7%.

Цената на американския лек суров петрол отново надхвърли 100 долара за барел, а златото поскъпна с над 1% до 1 630 долара за тройунция.

Акциите на Groupon поскъпват с 6,4% до 10,41 долара, след като  Stifel повиши рейтинга им, а тези на Chesapeake повишават стойността си с 6,35% до 18,08 долара след съобщение, че компанията ще продаде почти всичките си активи в газопроводи в сделка за над 4 млрд. долара.

Пазарната капитализация на Tempur-Pedic се срина с 47% до 23,28 долара за акция, след като производителят на матраци понижи годишните си прогнози за печалбата и приходите заради нарастващата конкуренция в Северна Америка.

*Актуално към 17,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още