IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхбогатите американци бягат от акциите

Ще последват ли обикновените инвеститори действията на богатите? Не е задължително, твърдят от CNBC

22:54 | 04.06.12 г.
Свръхбогатите американци бягат от акциите

Състоятелните инвеститори бягат от американските акции и влагат парите си в частни компании, недвижими имоти и суровини, сочи проучване на Института за частни инвеститори, цитирано от CNBC.

Изследването е направено сред семейства с активи за най-малко 30 млн. долара в активи с възможност за инвестиране.

От института разкриват, че богатите изоставят американските акции в търсене на сигурност и доходност.

55% от анкетираните семейства се опитват да увеличат преките си инвестиции в частни компании. Близо половината планират да добавят към вложенията си в суровини през тази година, а 45% от запитаните влагат средства в недвижими имоти. Що се отнася до акциите, свръхбогатите влагат парите си в чужбина. Точно 44% планират да увеличат вложенията си в акции на компании от други страни.

Според експертите на института тези действия са част от една по-мащабна промяна, при която богатите търсят по-скоро твърди активи, отколкото по-спекулативни финансови инвестиции.

„Наблюдаваме основно движение в посока на закупуване на недвижими имоти и подкрепа за компании с истински бизнес, включително новосъздадени“, заяви Майнди Розентал, изпълнителен директор на института.

Дали обикновените инвеститори ще последват стъпките на богаташите? Не е задължително.

Например закупуването на частна компания не е по силите на повечето инвеститори, спестяващи пари за пенсия. Придобиването на бизнес често изисква милиони. Макар че фирмата може да генерира приход, може да отнеме години, а дори и десетилетия, докато бъде продадена успешно или донесе печалба. Богатите инвеститори не възнамеряват да блокират капитал за толкова продължителен период.

Повечето инвеститори обаче не разполагат с лукса на големия времеви хоризонт.

Богатите инвеститори обаче далеч не винаги са прави, когато става дума за фондов пазар. Проучвания показват, че те късно са излезли от пазара преди 2008 г. и късно са се върнали на него при възстановяването от 2009 г.

Има обаче още една причина, поради която трябва да бъдем внимателно за инвестиционните модели на богатите: те задават тона на по-обширния пазар.

При положение, че 1% от американците притежават над 50% от индивидуално притежаваните акции, тяхната липса на доверие в акциите може само да създаде трудности за пазара да тръгне нагоре. При това положение смятате ли, че обикновените инвеститори би трябвало да следват инвестиционните модели на богатите?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още