IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво може да ускори американското икономическо възстановяване

Необходимо е да бъде обявен трети кръг от вливане на ликвидност, пише Financial Times

17:07 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Какво може да ускори американското икономическо възстановяване

Икономическото възстановяване на Америка е в застой вече трета поредна година. Достатъчно е да се хвърли един поглед на разочароващите данни за създаването на нови работни места в САЩ, както и ревизията на икономическия растеж за първото тримесечие, пише FT.

Както и в предходните години американците могат да посочат редица външни „виновници“ за отлагането на устойчивото възстановяване. През миналата година това бяха ядрената катастрофа в Япония след катастрофалното земетресение от 11 март, кризата в еврозоната и скъпият петрол.

През тази година оправданията са икономическото забавяне в Китай, Индия и Бразилия и отново кризата в еврозоната, която изглежда, че се влошава. Единствено високите цени на петрола вече не са в списъка.

Какво тогава може да се направи, за да „разпали“ отново американското икономическо възстановяване, пише изданието.

Уви, няма нови магически лекарства, които да не са пробвани и преди. Почти сигурно е обаче, че паричните и фискални инструменти могат да бъдат приложени много по-добре.

Възстановяването в САЩ е възпрепятствано и от надигащите се дебати за тавана на държавния дълг. В края на миналата година трябва да се вземе ново решение за неговото увеличение, а всички помним какви дебати предизвика темата през миналата година.

Като първа мярка председателят на Федералния резерв Бен Бернанке трябва да обяви трети кръг от вливане на ликвидност, посочва изданието.

Противниците на т. нар. количествени улеснения прогнозираха неудържим ръст на инфлацията от 2008 г. насам, но е ясно, че пазарите не са съгласни с тези очаквания.

Доходността по американските ДЦК продължава да намалява, като по 10-годишните книжа тя спадна до 1,45%. Очевидно е невъзможно Федералният резерв да свали дисконтовия лихвен процент под нулата, но ако нещата се влошат, американската централна банка би могла да удвои целта си за инфлацията до 4%.

Второ, фискалната политика на Вашингтон е автоматична спирачка дори за минималния растеж, който беше генериран. САЩ могат и трябва да изберат по-експанзивна фискална политика, пише изданието.

На практика обаче шансовете за предприемането на фискални стимули преди ноември са нулеви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още