IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страдащата икономика хвърля сянка върху прогнозите за печалби в САЩ

Очаква се свиване на ръста на печалбата и на приходите през второто тримесечие сред компаниите в Standard & Poor's 500

11:49 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Страдащата икономика хвърля сянка върху прогнозите за печалби в САЩ

Перспективата пред финансовите компании обаче също отслабна, особено след новината за загубата от търговия с деривативни инструменти на JPMorgan Chase & Co на стойност най-малко 2 млрд. долара.

Перспективата пред американските компании за следващите тримесечия също се е влошила. За третото тримесечие печалбите на компаниите в S&P 500 се очаква да нарасне със само 4,7%, докато през януари прогнозата бе за ръст от 6,6%, сочат данни на Thomson Reuters.

Ръстът на приходите също се забавя – при компаниите от S&P 500 той бе само 5% през първото тримесечие, докато за предишните 4 тримесечия бе средно 9,7%. Очаква се той да се забави до 2,5% през настоящото тримесечие.

Съотношението на негативните към положителните прогнози, предоставени от компаниите за второто тримесечие, е около 3,4:1, което е най-лошият показател от четвъртото тримесечие на 2008 г., показват данни на Thomson Reuters.

Тенденцията е същата и извън тясната извадка на S&P 500. През последните 4 седмици по отношение на компаниите в S&P 1500 анализаторите са повишили прогнозите си за 424 компании и са ги понижили за 598, сочат данни на Bespoke Investment Group.

Част от анализаторите на фондовия пазар обаче остават оптимисти за перспективата за печалби и твърдят, че оценките вероятно са прекалено занижени и резултатите ще надминат очакванията. Точно това се случи през първото тримесечие, когато 67% от компаниите в S&P 500 надхвърлиха предварителните очаквания, което е над дългосрочния среден показател от 62%.

Ръстът на печалбата за първото тримесечие бе 8,1%, но преди началото на сезона на отчетите се очакваше той да бъде едва 3,2%.

„Анализаторите винаги реагират прекалено силно на негативните новини и отражението на макроикономическите данни е сравнително силно. Вътрешното ми усещане обаче е, че печалбите ще продължат да изненадват положително“, заяви Майк Джексън, основател на базираната в Денвър инвестиционна компания T3 Equity Labs.

Много неща могат да зависят от това дали новините, идващи от Европа, ще продължат да бъдат мрачни. Ускореният отлив на капитал от Испания, която устоява на натиска да потърси международна помощ за бедстващите си банки, и повторението на изборите в Гърция на 17 юни, което може да доближи страната до напускане на еврозоната, разполагат с потенциала да дестабилизират допълнително пазарите. Това на свой ред може да подкопае доверието на бизнеса и потребителите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още