IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страдащата икономика хвърля сянка върху прогнозите за печалби в САЩ

Очаква се свиване на ръста на печалбата и на приходите през второто тримесечие сред компаниите в Standard & Poor's 500

11:49 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Страдащата икономика хвърля сянка върху прогнозите за печалби в САЩ

Очакванията за печалбите на американските корпорации намаляват бързо, докато дълговата криза в еврозоната се задълбочава и макроикономическите данни от целия свят разочароват, посочва Ройтерс в свой анализ.

В момента според данни на Thomson Reuters печалбите на компаниите в индекса Standard & Poor's 500 за второто тримесечие се прогнозира да достигнат 7,4%, докато през януари очакването бе за 10,1%.

Но ако от данните се изключат машината за пари Apple Inc и компаниите, включени във финансовия подсектор на индекса, които имат слаба основа за сравнение на годишна база, прогнозата изглежда много по-лоша. Останалите компании в индекса се очаква да обявят среден спад на печалбата от 0,9% през второто тримесечие.

Оценките за повечето участници в подиндексите на Standard & Poor`s 500 се понижиха от януари насам, като за енергийните, добивните компании и тези за комунални услуги се очаква спад на печалбата на годишна база, докато печалбите на телекомуникационните компании и тези от сектора на здравеопазването едва нарастват.

„Отговорните за прогнозите лица трябва да са притеснени за световната икономика в момента“, заяви Кенет Неу, управляващ директор в Bel Air Investment Advisors в Лос Анджелис. „Страхът се настани трайно на пазара“, добави той.

Перспективата за световната икономика бе помрачена в петък, след като бе съобщено, че ръстът на заетостта в САЩ се е забавил рязко, китайското промишлено производство едва е нараснало, а европейското производство е продължило да се свива. Инвеститорите побегнаха към спасителните убежища в лицето на американските и германските държавни облигации на фона на нарастващите опасения за рисковите испански финанси и несигурното бъдеще на потъналата в дългове Гърция в еврозоната.

Около 47% от продажбите на компании, включени в S&P 500, се реализират извън САЩ, като в Европа те са малко над 14% от всички.

Американските акции също губят инерция след силното начало на годината. В петък Dow Jones премина на негативна територия за годината, докато S&P 500 заличи голяма част от натрупаната печалба за същия период, като в края на първото тримесечие тя достигаше 12%.

Ограниченото търсене от Китай и Европа удари по цените на суровините и съответно – по добивните компании. Американският лек суров петрол удължи поредицата си от седмици на понижаване на цените до 5, като само през миналата седмица загуби 8,4%.

От друга страна финансовият сектор се задържа на печалба заради ниската база за сравнение. За същото тримесечие на 2011 г. печалбата се сви с 29%, основно заради извънсъдебното споразумение с инвеститори в облигации, обезпечени с ипотеки, което се отрази в сериозна загуба за Bank of America Corp.

„На годишна база изглежда добре, защото имаше доста слабо тримесечие през миналата година“, заяви Грег Харисън, анализатор на изследвания за корпоративните печалби за Thomson Reuters.

Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още