IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите се надяват на Бернанке

След лошите данни за заетостта в САЩ е възможно Федералният резерв да предложи по-нататъшни мерки за стимулиране на икономиката

09:01 | 04.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Участниците на борсата очакват с нетърпение изказването на Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Участниците на борсата очакват с нетърпение изказването на Бернанке. Снимка: Ройтерс

Изслушване на председателя на Фед Бен Бернанке пред комисия на Конгреса ще занимава най-силно през новата седмица Wall Street. Участниците на пазара се надяват, че появата му в четвъртък ще покаже реалното състояние на икономиката.

След катастрофалните данни за заетостта в петък е възможно Федералният резерв да предложи по-нататъшни мерки за подпомагане, за да стимулира икономиката, каза Том Порчели от RBC Capital Markets в Ню Йорк, цитиран от Ройтерс. „Единствената причина, която попречи на Фед да действа и сега, е фондовият пазар. Сега обаче той отново пое надолу. Борсите падат и това бе последната пречка пред Фед. Всички други критерии за намеса от страна на Федералния резерв са изпълнени", добавя Порчели.

Пазарът на труда в САЩ показа неочаквано лоши резултати и така раздуха притеснения за забавяне на глобалната икономика. В  най-голямата икономика в света през май са били създадени само 69 000 нови работни места – най-малкото количество от година насам. Експертите очакваха средно 150 000. В допълнение икономиката на САЩ създаде през март и април почти с 50 хиляди по-малко позиции от първоначално обявените. Равнището на безработицата нарасна до 8,2% през май от 8,1% преди година.

Dow Jones Industrial Average затвори в петък малко над най-ниската си стойност от деня със спад от 2,2% до 12 118 пункта. По този начин за календарната година той вече е на отрицателна територия. По-широкият S&P 500 спадна с 2,5% до 1 278 пункта. За индекса това бе най-високата дневна загуба от 9-и ноември насам. Индексът за технологичните компании Nasdaq загуби 2,8% до 2747 пункта. За цялата изминалата седмица Dow е надолу общо с 2,7%, S&P изгуби 3%, а Nasdaq - 3,2%. Така по всичко изглежда, че много инвеститори са последвали старата поговорка за фондовия пазар "Sell in May and go away" (Продай през май - бел. ред.)

Следващата среща на комисията за открития пазар на Fed ще се състои от 19 до 20 юни. В проучване на Ройтерс 35 процента от анкетираните търговци на дребно очакват разширяване на „операция Туист“ (продажби от баланса на Фед на американски държавни облигации с по-краткосрочен матуритет и покупка с тези средства на дългосрочни ДЦК). Чрез тази стъпка Фед може да подтисне дългосрочните лихвени проценти и по този начин да стимулира икономиката. Програмата изтича през юни. Трети кръг на програмата за вливане на ликвидност (QE3) чрез закупуване на облигации в момента се смята за вероятен от 50% от анкетираните, вместо от досегашните едва 33%.

Освен централната банка инвеститорите ще държат под око и икономическите данни. В САЩ индексът ISM за сектора на услугите ще даде нови данни във вторник за развитието на най-голямата икономика в света. През май се очаква той да е над 50 точки и така да покаже, че секторът на услугите остава един от стълбовете на американската икономика, прогнозира банкер.

С напрежение се очаква и среща на Съвета на Европейската централна банка (ЕЦБ) в сряда. Експертите се надяват, че икономическите прогнози на анализаторите на ЕЦБ също ще покажат кога и дали монетарните власти ще отслабят паричната политика. Въпреки това експертите не очакват намаляване на лихвените проценти през юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
"Борсите се надяват на Бернанке "Доде се надяват-хубаво. - Само какъв кеф настава, СЛЕД като се надянат :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още