IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алън Грийнспан: Страховете от бъдещето сдържат икономическия ръст

САЩ нямат план за контрол върху спиралата на дефицита, твърди бившият председател на Фед

21:18 | 01.06.12 г. 5
Алън Грийнспан: Страховете от бъдещето сдържат икономическия ръст

Инвеститорите биха могли да възнегодуват всеки момент срещу високите нива на бюджетния дефицит в САЩ, излагайки на опасност възможностите за възстановяване и евентуално и запращайки нагоре доходността по американските държавни ценни книжа, заяви бившият председател на американския Федерален резерв Алън Грийнспън, цитиран от CNBC.

Грийнспан каза, че се тревожи дали днешната икономика не върви по път, подобен на този от 1979 г., когато доходността по 10-годишните държавни облигации бе около 9%, преди само за няколко месеца да нараснат с 4 процентни пункта.

„Наслушах се на доста приказки да не се тревожим“, каза Грийнспан. По отношение на понижаването на бюджетния дефицит от 1,2 трлн. долара той смята, че може да бъде понижен още в настоящия период.

При забавяща се икономика и доходност от малко над 1,5% по държавните облигации инфлацията трудно би станала централна тема на пазара. Грийнспан обаче твърди, че се притеснява, тъй като икономистите не усещат, че трябва да бъде поставена под контрол спиралата на дефицита.

Без финансова дисциплина пазарът може бързо да тласне високо доходността, ако доверието в способността на правителството да се справи с проблема избледнее, смята той.

„Почти всеки икономист ... твърди, че ще се справим с дългосрочния проблем по-късно, а сега да се съсредоточим върху краткосрочните стимули“, отбеляза бившият председател на Фед. „Това обаче предполага нещо, което те не могат да знаят, а именно – дали пазарът би го изтърпял. А аз съм наясно, че няма начин да бъде направена преценка за подобно нещо. Дори не съм сигурен  дали те грешат“, добави той.

Грийнспан подчерта, че САЩ дори не разполагат с план „Б“ при евентуално развитие на описаната ситуация.

По думите му има 2 икономики, едната от които се разширява и създава работни места, и друга, обхващаща „структури и сгради, които работят с половината от капацитета си“.

„Погледнете какво правят мениджърите на корпорации, какво съотношение от входящите парични потоци решават да инвестират в дългосрочни активи“, изтъкна той. „Накратко, има страх от бъдещето и когато се опитате да анализирате къкво го причинява, ще стане ясно с вероятност от около 40%, че това е фактът, че икономиката отслабва“, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Няма човек в момента (въпреки, че предполагам че доста вече е поизкуфял като го гледам как изглежда) който да познава финансовата система и да може да предвижда нейните движения по-добре от него. А такива хора си заслужава да са добре заплатени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
ggramov
преди 12 години
Ако Адам Смит е писател фантаст сигурни живеем в някакъв измислен свят :) колкото до Грийнспан любимата ми негова фраза след ипотечната криза е "Има прекалено голямо предлагане на жилища, което сваля цената им, за да се нормализира цената трябва да изгорим по-голямата част от тях" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 12 години
не е умен не е хитъра просто се е продал за пари на богатитеп.с.адам смит не е изобщо икономист, по-скоро писател фантастза бесене на всеки богатш съм съгласен 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Той е икономист от ранга на Адам Смит за нашето време, вярно че разсипа Американската икономика, но и е адски умен и хитър и винаги намира какво да измисли. Въпреки това аз също съм на мнение, че Американците би трябвало да го обесят на първия стълб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Този двоен престъпник докара на Света сегашното положение. Той трябва да бъде съден и публично затоверен до края на безсмисления му, но много доходоносен живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още