IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да забави икономическия растеж в САЩ?

Настоящата фискална политика и евентуален трети кръг на вливане на ликвидност ще се отразят неблагоприятно, посочва финансистът Джим МакКогън

22:29 | 29.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Какво може да забави икономическия растеж в САЩ?

Макар че икономиката на САЩ се представи сравнително стабилно през последните месеци, все още има две области на икономическата политика, които могат да попречат на нейното възстановяване, заяви главният изпълнителен директор на инвестиционната компания Principal Global Investors Джим МакКогън.

„Икономиката на САЩ е най-бързо разширяващата се сред развитите страни. Нейният потенциално стабилен ръст ни подсказва да не очакваме публична политика в нейна подкрепа“, смята МакКогън.

Двете области, които той посочва като възможно негативи, са т. нар. „финансова пропаст“ - орязване на разходите заедно с изтичане на срока на действие на данъчни облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши, както и възможността за трети кръг на вливане на ликвидност от Фед.

„Ако Конгресът не направи нещо преди края на годината, очаква ни доста сериозно повишаване на данъците“, подчерта мениджърът.

През миналата седмица Бюджетната служба в Конгреса предупреди, че американската икономика може да навлезе в рецесия през първата половина на 2013 г., ако премахването на данъчните облекчения и орязването на разходите съвпаднат по време.

Вероятно Конгресът ще изчака провеждането на изборите за президент в САЩ, преди да задейства каквито и да било промени в плановете, смята МакКогън.

Провеждането на трети кръг на вливане на ликвидност от страна на американския Федерален резерв се обсъжда от участниците на пазара още преди да приключи вторият през миналата година.

„Надявам се да не стана свидетел на трети кръг на вливане на ликвидност. Наистина не смятам, че американската икономика има нужда от допълнителна ликвидност. Това ще доведе до поскъпване на суровините, което ще се отрази зле на активността“, обоснова се мениджърът.

Той изтъкна, че настоящото възстановяване, докато еврозоната затъва в рецесия, се задвижва от сектори като технологиите, промишлеността и транспортното оборудване, които имат по-голямо въздействие върху останалата част от икономиката благодарение на използването на подизпълнители за производство на части.

От ръководената от него компания прогнозират, че американските акции ще приключат годината със средно повишаване от около 10% спрямо настоящите нива. Част от анализаторите обаче смятат, че американските акции са надценени, след като пазарът бе подкрепен от корпоративни покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Той не може да бъде забавен , защото не съществува такъв в истинския смисъл на думата . Наливането на средства не е реален ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
"Какво може да забави икономическия растеж в САЩ? "Елементарно Watson! Скоро пак удряме тавана на дълга, държавите полека се отказват от зелена вестникарска хартия, пак се дрънкат оръжия около Залива. ФЕД става на 100 години :) Стой та гледай !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още