IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ рискуват рецесия при увеличаване на данъците и орязване на разходите

Изтичането на периода на данъчни облекчения от времето на президента Буш и свиването на разходите, предвидено от 1 януари, съвпадат по време

13:26 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
САЩ рискуват рецесия при увеличаване на данъците и орязване на разходите

САЩ могат да пропаднат във „финансова пропаст“, ако увеличението на данъци и орязването на разходите, което трябва да влезе в сила в края на годината, не бъде избегнато, заявиха одитори от бюджетната служба в американския Конгрес, цитирани от ВВС.

Американската икономика може да навлезе в рецесия, свивайки се с 1,3% през първата половина на 2013 г., съобщиха експертите.

Изтичането на периода на данъчни облекчения, въведен по времето на предишния американски президент Джордж Буш-младши, ще съвпадне със съкращаването на разходи на стойност 1,2 трилиона долара след 1 януари.

Анализатори твърдят, че проблемът може да провокира партийна безизходица в изборния сезон. От американското министерство на финансите вече посочиха, че таванът на националния дълг ще трябва да бъде повишен в началото на 2013 г.

Последното подобно повишаване предизвика политическа криза във Вашингтон, тъй като постигането на споразумение се изплъзваше от законодателите и президента на страната Барак Обама през по-голямата част от лятото на 2011 г.

През миналата седмица пък председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър намекна, че членовете на републиканската партия няма да позволят таванът на дълга да бъде вдигнат без компенсиращо понижаване на разходите.

Съчетанието от ръст на данъците и сериозно орязване на вътрешните разходи и тези за отбрана вече измъчва умовете на законодателите в Конгреса. Ако и двете бъдат приложени в максимална степен, бюджетният дефицит на САЩ ще бъде понижен с 607 млрд. долара, преценяват от бюджетната служба в Конгреса. Това обаче ще се отрази много тежко на американската икономика, се посочва в доклад на бюджетните експерти.

„Подобно свиване на производството през първата половина на 2013 г. вероятно ще бъде отчетено като рецесия“, добавят те.

В оценката им се посочва също, че САЩ могат да очакват икономическата активност да се върне към ръст от 2,3% през втората половина на 2013 г.

Не е вероятно обаче Конгресът и Белият дом да предприемат действия по отношение на дълга и дефицита преди президентските избори на 6 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още