IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси започват седмицата с ръст*

Акциите на Facebook обаче потъват с 12%, падайки под стойността на първичното публично предлагане от петък

18:07 | 21.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Американските борси започват седмицата с ръст*

Основните американски индекси регистрират умерени печалби в началото на новата седмица, след като през миналата записаха най-лошия си резултат от началото на годината, но продължаващата несигурност в еврозоната запазва предпазливостта у инвеститорите, съобщи CNBC.

Dow Jones се повишава с 0,5% до 12 432,46 пункта, воден от акциите на Boeing, които прибавят 2,7% към стойността си до 70,99 долара, и тези на Caterpillar, поскъпващи с 2,5% до 90,94 долара.

Пазарната капитализация на JPMorgan обаче намалява с 0,8% до 33,22 долара за акция, след като главният изпълнителен директор на банката Джейми Даймън обяви, че тя прекратява обратното изкупуване на свои акции, за да увеличи капитала си в съответствие с изискванията на споразумението Базел III, но възнамерява да запази размера на дивидента.

Индексът Standard & Poor's 500 напредва с 0,7% до 1 303,89 пункта, като повечето от подиндексите му печелят територии начело с индустриалните и добивните компании, докато тези за комунални услуги отстъпват позиции.

Nasdaq Composite прибавя 0,8% до 2 800,95 пункта, но акциите на Facebook потъват с 12,3% до 33,53 долара във втория ден на търговията с тях, оставайки доста под цената от 38 долара при първичното си публично предлагане.

Пазарната капитализация на OMX Group пък нараства с минималните 0,07% до 22,01 долара за акция, след като компанията промени търговските процедури за своето първично публично предлагане след засечката при това на  Facebook.

Въпреки призивите на САЩ за незабавни действия в подкрепа на ръста в еврозоната, липсват каквито и да било признаци от Германия за смекчаване на позицията ѝ, че най-доброто лекарство за дълговите проблеми в региона са мерките на строги икономии.

Акциите на Yahoo повишават стойността си с 0,6% до 15,52 долара, след като бе обявено, че китайският предприемач Джак Ма ще изкупи обратно до половината от 40-процентния дял на компанията в неговата Alibaba Group за 7,1 млрд. долара, което доближава китайският лидер в електронната търговия до листване на борсата.

Пазарната капитализация на Lowe's пък се срива с 9,25% до 25,85 долара за акция, след като веригата магазини понижи прогнозата си за годишната печалба заради намалялото търсене.

Акциите на Campbell Soup губят 1,8% от стойността си до 32,80 долара, след като тя обяви приходи за първото тримесечие на годината, надхвърлили очакванията на анализаторите, но остави прогнозата си за годишната печалба без промяна.

Книжата на Cooper Industries скачат с 26,2% до 70,47 долара, след като Eaton обяви, че ще придобие производителя на електрооборудване за 11,8 млрд. долара в брой и в акции. Пазарната капитализация на самата Eaton нараства с 1,2% до 42,92 долара за акция.

* Актуално към 17,20 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още