IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да предпочете нова операция Туист пред QE3

Изборът е от значение от политическа, но не и от икономическа гледна точка, коментира икономист на Citigroup

15:14 | 18.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Фед Бен Бернанке.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Централните банкери от Федералния резерв (Фед) може да сметнат за по-уместно да проведат нова „операция Туист“ вместо да предприемат нов кръг изкупуване на активи в случай, че признаците за икономическа слабост зачестят или рисковете се увеличат, съобщава Bloomberg.

На 25 април председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че е готов да предприеме нови мерки в подкрепа на икономическото възстановяване, ако това е необходимо, въпреки че според него няма непосредствена нужда от подобни действия, тъй като безработицата се понижава, а инфлацията е близо до заложените от банката нива.

От стенограмата от срещата на Фед през април става ясно, че няколко централни банкери са изтъкнали, че предприемането на допълнителни мерки може да се окаже наложително, ако възстановяването се разколебае.

„Ако има възможност да се проведе още една операция Туист, би било уместно това да се обмисли, особено в случай, че нещата не изглеждат розови“, казва Натан Шийтс, директор за международни икономически стратегии на Citigroup Inc. в Ню Йорк.

Според редица икономисти, сред които и Шийтс, програмата на Фед за удължаване на матуритета на облигации за 400 млрд. долара е била точно толкова ефективна, колкото и първоначално проведените операции за вливане на ликвидност (QE1 и QE2).

Това може да направи потенциална нова инициатива за удължаване на матуритета на щатския дълг по-привлекателна, тъй като Туист крие по-малък политически риск в сравнение с печатането на пари.

„От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение коя опция ще предпочете Фед“, посочва Шийтс. „От политическа гледна точка обаче изборът е от значение“.

В четвъртък американският сенат потвърди номинациите на двама икономисти, които ще запълнят борда на директорите на централната банка.

Сенатът одобри със 70 срещу 24 гласа кандидатурата на харвардския икономист Джеръми Стейн и със 74 срещу 21 гласа кандидатурата на инвестиционния банкер Джером Пауъл.

Икономистите бяха одобрени въпреки опозицията на някои консервативно настроени републиканци, които изразиха опасения, че двойката ще подкрепя безпрекословно политиките на Бен Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още