IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Adidas съди две американски фирми за имитация

World Industries е произвеждала, а Big 5 Sporting Goods – продавала обувки с имитиран дизайн

18:15 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Трите ивици са един от разпознаваемите символи на Adidas<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Трите ивици са един от разпознаваемите символи на Adidas. Снимка: Ройтерс

Германският спортен концерн Adidas е забелязал своите отличителни три ивици върху маратонки на конкуренцията и е обвинил в Съединените щати търговец на спортни стоки на дребно и производител на скейдборди и други спортни стоки в пиратство.

Втората по големина в света компания-производител на спортни стоки обвинява World Industries и Big 5 Sporting Goods в копиране и разпространяване на нейния дизайн. По този начин били нарушени правата на Adidas. Концернът е подал съдебен иск в сряда в окръжен съд в Портланд, Орегон, където е седалището на дъщерното американско дружество. Компанията със седалище в Херцогенаурах настоява съдът да постанови спиране на продажбата, унищожаване на стоките и финансова компенсация.

Ивиците на произведените от World Industries и продавани в магазините на Big 5 Sporting Goods обувки наподобяват силно символа на Adidas. Все пак, за разлика от обувките на Adidas, те са под формата на стрелка. Нито World Industries, нито Big 5 Sporting Goods са открити за коментар. Big 5 оперира около 400 филиала.

Преди време Adidas подаде подобен иск и срещу най-голямата в света верига за търговия на дребно Wal-Mart. През 2008 г. американски съд осъди производителя Payless ShoeSource да плати на германската компания обезщетение в размер на около 65 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още