IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси спират пропадането*

Благоприятните макроикономически данни от САЩ и отговорно изявление на германския канцлер Ангела Меркел подкрепят индексите

18:27 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Американските борси спират пропадането*

Основните американски индекси прекъсват губещата серия след по-добрите от очакваното макроикономически данни от САЩ и след като германският канцлер Ангела Меркел обяви за пореден път, че очаква Гърция да остане в еврозоната, съобщи CNBC.

Dow Jones се повишава с 0,6% до 12 713,25 пункта, воден от акциите на General Electric, които прибавят 3,6% към стойността си до 19,06 долара, и тези на Cisco, поскъпващи с 1,8% до 16,84 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 напредва с 0,7% до 1 340,53 пункта, като и 10-те му подиндекса са на положителна територия начело с енергийните и добивните компании. Nasdaq Composite печели 0,7% до 2 913,49 пункта.

Желанието за оставане на Гърция в еврозоната обаче не е достатъчно - Меркел предупреди, че страната трябва да играе по правилата и да уважава поетите ангажименти.

Началното жилищно строителство в САЩ е нараснало с 2,6% на сезонно изгладена годишна база до 717 000 броя през април, надхвърляйки очакванията на анализаторите за ръст до 680 000. Разрешителните за строителство обаче са намалели със 7%.

Индустриалното производство през април е нараснало с 1,1%, което е най-бърз темп на ръст от повече от година, сочат данни на американския Федерален резерв. През февруари и март индустриалното производство не бе регистрирало промяна.

Акциите на Target повишиха стойността си с 2,05% до 56,21 долара, след като веригата магазини публикува по-висока печалба за първото тримесечие благодарение на необичайно топлото време и ранното отбелязване на Великден по католическия календар.

Пазарната капитализация на General Motors нарасна с 4,1% до 22,30 долара за акция, след като автопроизводителят обяви, че планира да спре платената реклама във Facebook заради слабото отражение, което има върху потребителите. Освен това стана ясно, че инвестиционната фирма на мултимилиардера Уорън Бъфет е придобила 10 млн. акции на американския автомобилостроител. Пазарната капитализация на JPMorgan се повиши с 1,2% до 36,66 долара за акция, въпреки че ФБР обяви, че ще започне разследване за загубата на банката от над 2 млрд. долара от хеджираща стратегия.

Акциите на JC Penney се сринаха с 14,45% до 28,51 долара, след като компанията обяви тримесечна загуба, която освен всичко друго изненада неприятно анализаторите.

Пазарната капитализация на Abercrombie & Fitch се сви с 12,1% до 39,89 долара за акция, след като веригата магазини за тийнейджърско облекло публикува рязък спад в тримесечната печалба и в приходите от разработените магазини заради слаби продажби в Европа.

*Актуално към 17,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още