IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция за пореден път повали американските борси

Инвеститорите ще започнат първи подготовката за излизането на Гърция от еврозоната, защото са принудени да го направят, коментира анализатор

23:52 | 15.05.12 г.
Гърция за пореден път повали американските борси

Основните американски индекси приключиха днешната сесия с понижения, след като стана ясно, че напоследък гърците са изтеглили над 700 млн. евро от банковата система на страната, което подхрани спекулациите, че страната може да напусне еврозоната.

Dow Jones загуби 0,5% до 12 632,00 пункта, воден от акциите на Home Depot, поевтинели с 2,4% до 48,67 долара, след като компанията обяви продажби за първото тримесечие, останали под очакванията на анализаторите. За последните 10 сесии това е 9-та дневна загуба за индекса.

Standard & Poor's 500 приключи на 3-месечно дъно, понижавайки се с 0,6% до 1 330,66 пункта, като и 10-те му подиндекса останаха на червена територия начело с енергийните и добивните компании. Пазарната капитализация на TJX обаче нарасна с 6,9% до 42,45 долара за акция, след като компанията публикува по-висока от очакваното тримесечна печалба и повиши прогнозата си за годината.

Nasdaq Composite изтри 0,3% до 2 893,76 пункта.

"Мисля, че хората трябва да се подготвят за евентуално излизане на Гърция от Европейския съюз и инвеститорите ще започнат първи, защото са принудени“, заяви Матю МакКормък, вицепрезидент и портфолио мениджър в Bahl & Gaynor Investment Counsel. „Това е политически пазар, задвижван от събития“, добави той.

Инвеститорите бяха поставени на изпитание в рамките на сесията, след като лидерите на гръцките партии не се споразумяха за сформирането на коалиционно правителство.

След обявяването на новината общата европейска валута падна под 1,28 долара за евро.

Акциите на Chesapeake Energy загубиха 5,6% от стойността си до 14,65 долара, след като компанията за добив на газ обяви, че ще увеличи привлечените заеми до 4 млрд. долара, тъй като е изправена пред крах заради липса на ликвидност, а Standard & Poor's понижи рейтинга ѝ до неинвестиционно ниво.

Пазарната капитализация на JPMorgan обаче нарасна с 1,3% до 36,24 долара, след като главният изпълнителен директор и председател на борда на директорите на компанията Джейми Даймън запази и двата поста на събранието на акционерите и дори получи тяхната подкрепа за заплащането си.

Акциите на Zynga поскъпнаха със 7,7% до 8,56 долара на фона на еуфорията около първичното публично предлагане на Facebook, а тези на Groupon прибавиха 3,7% към стойността си до 12,17 долара, след като тримесечните ѝ резултати надхвърлиха предварителните прогнози.

Пазарната капитализация на Avon Products потъна с 9,7% до 18,71 долара за акция, след като Coty изтегли офертата си за закупуване на компанията на стойност 10,7 млрд. долара заради пропуснатия краен срок от страна на Avon за започване на обсъжданията по цената.

Индексът за производството Empire State скочи до 17,09 пункта през май при 6,56 пункта през април, сочат данни на подразделението на американския Федерален резерв в Ню Йорк.

Потребителската инфлация в САЩ остана без промяна през април спрямо март, съобщиха от американското министерство на труда, оправдавайки очакванията на анализаторите.

Продажбите на дребно в страната през април пък са нараснали с 0,1% след ръст от 0,8% през март, обявиха от американското министерство на търговията.

Доверието на американските строители е скочило до 29 пункта през май при 24 пункта през април, сочи индексът за жилищния пазар на американската Национална асоциация на жилищните строители и  Wells Fargo. Това е 5-годишен връх за индекса, а предварителните прогнози бяха за ръст до 26 пункта.

Акциите на строителните компании регистрираха ръст, като при  KBHome той бе от 1,1% до 7,98 долара, а при DRHorton достигна 2,5% до 17,33 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още