IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъплението на Wall Street продължава*

Индексите падат в началото на сесията заради гръцката правителствена криза

17:51 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Отстъплението на Wall Street продължава*

Спекулациите за излизането на Гърция от еврозоната натежаха на индексите в Ню Йорк.

През първия час на сесията на Wall Street Dow Jones спада с 1,23% до 12 663 пункта, S&P 500 се понижава също с 1,23% до 1 337 пункта, а Nasdaq изтрива 1,18% до 2 899 пункта.

Гърция все още няма правителство, което значително увеличава страховете за европейското бъдеще на страната.

„Политическата ситуация в цяла Европа в момента е във фокуса на инвеститорите. Никой не знае както ще се случи в бъдеще, а пазарите не понасят несигурността“, коментира пред Bloomberg Мадлин Матлок, от Huntington Asset Advisors.

Вече втора седмица продължават опитите да бъде сформирано новото гръцко правителство. Опитът на президента Каролос Папуляс да обедини политическите лидери и да спомогне за сформирането на правителство на националното единство не се увенчаха с успех.

Крайнолявата гръцка партия СИРИЗА, която е против икономиите и спасителните програми, категорично отказва да се включи в коалиция с участието на проевропейските „Нова демокрация“ и ПАСОК.

Опасенията за кризата в Европа се засилиха, след като лихвите по 10-годишните облигации на Италия и Испания тръгнаха нагоре.

Партията на германския канцлер Ангела Меркел пък претърпя второ тежко поражение, този път на изборите в провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Социалдемократите получиха почти 40 на сто от гласовете, което ще им позволи да съставят стабилно местно управление заедно със зелените, които спечелиха почти 12%.

В началото на май Християндемократическият съюз на Меркел изгуби изборите в провинцията Шлезвиг-Холщайн.

* Актуално към 17.30 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още