IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби отклонения на американските индекси и втора седмична загуба за Dow Jones

Седмицата бе хаотична и не зная как инвеститорите на дребно биха могли да се чувстват уютно на подобен пазар, коментира анализатор

23:50 | 11.05.12 г.
Слаби отклонения на американските индекси и втора седмична загуба за Dow Jones

Американските индекси не успяха да сформират обща тенденция в последната сесия за седмицата, след като потребителското доверие в САЩ достигна повече от 4-годишен връх в началото на май, но JPMorgan обяви загуба от 2 млрд. долара заради провалена стратегия на хеджиране, съобщи CNBC.

Dow Jones днес се понижи с 0,3% до 12 820,60 пункта, записвайки втора поредна седмична загуба и най-голяма от началото на годината.

Акциите на JPMorgan, потънали с 9,3% до 36,96 долара, натежаха върху индекса на сините чипове след най-масовата си разпродажба през последните 9 месеца, докато тези на Verizon, повишили стойността си с 1,%% до 41,16 долара, водеха печелившите.

Standard & Poor's 500 отстъпи с 0,3% до 1 353,39 пункта, като повечето от подиндексите му също приключиха на червена територия начело с акциите на финансовите компании, докато тези на телекомуникационните бяха на печалба. Nasdaq Composite спечели минималните 0,01% до 2 933,82 пункта.

Цените на производител в САЩ през април са се понижили с 0,2%, след като разходите за енергоносители са намалели, стана ясно от съобщение на американското министерство на труда. Очакванията на икономистите бяха производствената инфлация да остане без промяна.

В Гърция, фокусирала погледите на инвеститорите с преговорите за съставяне на правителство, лидерът на лявоцентристката партия ПАСОК Евангелос Венизелос обяви, че утре ще върне мандата за сформиране на кабинет на президента Каролос Папуляс.

Причина за решението на Венизелос стана отказът на Коалицията на радикалните леви партии СИРИЗА да участва в коалиционно правителство на широка основа, тъй като то щяло да изпълнява споразумението на страната с международните кредитори.

„Няма лесно решение за проблемите в Европа“, заяви Джеф Шуорти, портфолио мениджър в Principal Global Investors. „Разочарованието на инвеститорите нараства – фундаментите на американския пазар са твърде силни, но Европа определено ни поваля“, добави той.

Акциите на банките бяха силно повлияни от случващото се с JPMorgan, като тези на Citigroup понижиха стойността си с 4,2% до 29,35 долара. Пазарната капитализация на Goldman Sachs намаля с 3,9% до 102,13 долара за акция, а тази на Morgan Stanley се сви с 4,2% до 14,95 долара за акция.

„Ефектът на вълната ще се разпространи и извън финансовите компании“, заяви Тод Шьонбъргър, управляващ директор на The BlackBay Group. „Седмицата бе хаотична и не зная как инвеститорите на дребно могат да се чувстват уютно, инвестирайки на такъв пазар“, добави той.

Акциите на Apple загубиха 0,7% от стойността си до 566,71 долара, а тези на Nordstrom поевтиняха с 4,8% до 50,96 долара, след като компанията обяви, че ще продължи да влага десетки милиони долара до края на годината в търговия онлайн.

Пазарната капитализация на Netflix нарасна с 6,9% до 77,38 долара за акция, след като директорът Джей Хоуг закупи нейни 200 000 дяла в нея, а тази на Nvidia се повиши с 6,4% до 13,21 долара за акция, след като приходите на производителя на чипове за първото тримесечие и прогнозата му за второто надхвърлиха очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още