IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прекъсна 6-дневна негативна серия

S&P 500 също се покачи, но технологично ориентираният Nasdaq отстъпи след обявените неблагоприятни перспективи пред Cisco

23:35 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Dow Jones прекъсна 6-дневна негативна серия

Американските акции приключиха без ясна посока сесията в четвъртък, но Dow Jones все пак успя да прекъсне 6-дневната негативна серия, предава CNBC.

Инвеститорите останаха предпазливи на фона на продължаващата несигурност в еврозоната, а технологичните акции спаднаха след неблагоприятните перспективи пред Cisco.

Индексът на 30-те представителни американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), прибави 0,2% до ниво от 12 855 пункта.

Индексът на големите компании S&P 500 се покачи с 0,3% до 1 358 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite отстъпи с 0,04% до 2 934 пункта.

Акциите в началото поскъпнаха след новината, че първоначалните молби за помощи за безработни през миналата седмица са се понижили с 1 000 до сезонно изгладените 367 000, при очаквания за повишение до 369 000. 

”Свидетели сме на известно успокояване в Европа, като еврото набра сили спрямо долара, а молбите за помощи пре безработица в САЩ разсеяха страховете за сериозна стагнация в икономиката”, коментира Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. ”Ситуацията в Европа обаче се развива и просто чакаме следващия епизод.”

Акциите на Cisco се сринаха с 10,5%, след като прогнозата на технологичната компания за годината разочарова анализаторите въпреки по-високата от очакваното печалба за първото тримесечие.

Компанията предвижда трудна втора половина на годината заради притесненията на потребителите относно европейската дългова криза. Поне 10 брокерски компании понижиха оценките си за целевите нива на акциите на Cisco.

Книжата на News Corp. поскъпнаха с 4,9%, след като тримесечните резултати на компанията надхвърлиха предварителните прогнози благодарение на силното представяне на кабелната мрежа и филмовото студио, а медийната компания обяви и програма за обратно изкупуване на акции на стойност 5 млрд. долара.

Sony се повиши с 1%, след като обяви, че очаква да излезе на печалба през настоящата фискална година, на фона на възстановяването на бизнеса си с потребителска електроника и части. Компанията е на загуба вече 4 години, a последното тримесечие е петото поредно с негативен резултат.

Икономическите новини от деня показаха, че външнотърговският дефицит на САЩ се е разширил до 51,8 млрд. долара през март, което е най-високото му ниво от почти година. Очакванията на експертите бяха за увеличаването му до 50 млрд. долара. 

Междувременно председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке заяви, че банковата система и финансовият сектор са постигнали значително подобрение, но че трябва да продължат да работят за оздравяването си.

Петролът прибави 0,1% - американският до 96,89 долара за барел, а петролът тип Брент до ниво от 112,73 долара.

Златото е на практика без промяна (+0,03%) на ниво от 1 595 долара за трой унция, а среброто спадна с 0,6% до 29,07 долара.

Еврото се покачи с 0,1% до 1,2942 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се повиши с 0,03 процентни пункта до 1,89%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 10.05.12 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още