IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко нови работни места от очакваното са били открити в САЩ през април

През месеца са били създадени 115 хил. места при очаквания за 160 хил., но безработицата в страната е намаляла леко до 8,1%

17:05 | 04.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
По-малко нови работни места от очакваното са били открити в САЩ през април

По-малко нови работни места от очакваното са били създадени в САЩ през април, показват данните на трудовото министерство на страната, цитирани от Bloomberg.

През месеца са били открити нови 115 хил. работни места, докато анализатори очакваха те да бъдат около 160 хил.

В производствения сектор с абили открити нови 16 хил. работни места, което е най-малкия ръст от 5 месеца.

Със 101 хил. са се увеличили работните места в сектора на услугите, което е най-слабо повишение от август миналата година.

В строителния сектор са били съкратени 2 хил. работни места, а в търговията са били открити малко под 30 хил. нови работни места.

Въпреки това обаче безработицата в Щатите през април се е понижила до тригодишно дъно от 8,1%. Икономисти очакваха безработицата през април да се запази на равнището от март (8,2%).

Регистрирано е и намаление на трайно безработните американци. Хората, които не са работили над 27 седмици, са намалели до 41,3% от всички безработни в Страната на неограничените възможности.

През четвъртия месец от годината съкращения е имало в транспортния скетор, строителството, както и в публичната сфера.

Данните показват още, че средното заплащане на час е запазило равнището си от предходния месец. В сравнение с април миналата година обаче е постигнат ръст от 1,8%.

Анализатори са опасяват, че забавянето на наемането на нови кадри, както и по-бавният ръст на доходите, ще продължат да оказват натиск върху потребителските разходи, на които разчита американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още