IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: „Океанът от кредити“ ще подкрепи растежа, но крие рискове

През 2008 г. централните банкери не бяха наясно с истинските размери на дълговете и ако трябва да бъдем честни те не са наясно с това и сега, казва инвеститорът

21:48 | 02.05.12 г. 1
Бил Грос: „Океанът от кредити“ ще подкрепи растежа, но крие рискове

Политиката на централните банка ще доведе до икономически растеж в развитите страни през тази година, но ще създаде инфлационен риск в средносрочен план, казва Бил Грос, съосновател и инвестиционен директор на Pimco, най-големият облигационен фонд в света.

В писмо до инвеститори Грос коментира, че политиките на централните банки за стимулиране на икономиката са създали „кредитен океан“. Той изтъква, че по-интензивното кредитиране ще подкрепи икономическия растеж, но също така ще създаде структурни рискове и ще повиши инфлацията, съобщава CNBC.

Конкретно за Федералния резерв (Фед) Грос коментира, че централните банкери в САЩ изглежда вярват, че инвеститорите ще купуват щатски ДЦК при ниски лихви и в бъдеще, „тъй като вторичният пазар на тези облигации е изчерпан“.

Като цяло инвестиционната прогноза на Грос не е по-различна от тази преди месец.

Той повтори, че инвеститорите трябва да се насочат към облигации с матуритет до 5 години и акции, които носят дивиденти от между 3 и 4%. Той препоръчва и позиции в реални активи и суровини.

„През 2008 г. централните банкери не бяха наясно с истинските размери на дълговете и ако трябва да бъдем честни, те не са наясно с това и сега“, казва Грос.

Той сравнява банкерите на Фед, които се опитват да стимулират търсенето на щатски ДЦК, с дегустатори на вино, които са пробвали доста редки вина и почти са изпразнили избата си. Надеждата на Фед, казва Грос, е че „други любители на вино ще са принудени да презаредят избите си с исторически добри сортове“, каквито са щатските облигации.

Изпълнителният директор на Pimco обаче изтъква, че той лично предпочита бира, а не вино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stari4ka
преди 12 години
растеж, нима?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още