IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Икономическите стимули са подкрепили щатския БВП

Без стимули САЩ все още могат да изпаднат в рецесия, се посочва в изследване на рейтинговата агенция и Oxford Economics

20:18 | 02.05.12 г.
Fitch: Икономическите стимули са подкрепили щатския БВП

За период от 2 – 3 години след края на последната рецесия фискалните и монетарни стимули са подкрепили брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ с над 4 процентни пункта, разкрива изследване на Fitch, цитирано от CNBC.

„Тези политики помогнаха за достигане на икономически ръст от 3% през 2010 г. и 1,7% през 2011 г. Това обаче означава, че без стимули САЩ все още могат да изпаднат в рецесия“, се казва в публикувано днес изследване на Fitch Ratings и Oxford Economics.

През септември 2010 г, Щатското бюро за икономически изследвания (NBER), проследяващо икономическите цикли в страната, обяви, че последната рецесия е приключила след 18 месеца през юни 2009 г.

Fitch и Oxford Economics посочват, че мерките, предприети в отговор на финансовата криза през 2008 г. са предотвратили продължителна и дълбока рецесия в САЩ, но че не представляват устойчиво и дългосрочно решение на проблема с анемичния икономически растеж.

Фискалните стимули са увеличили дълговата тежест, но са помогнали за възстановяването на икономическото доверие и някои други показатели, разкрива изследването.

Въпреки това устойчивостта и дълбочината на органичния растеж „остават под въпрос“.

Според Fitch ако икономическата траектория в САЩ остане несигурна, това може да окаже негативен натиск върху „платежоспособността и кредитните рейтинги във всички сектори на американската икономика, включително на корпорациите, общинските финанси и структурните финанси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още