IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси приключиха седмицата със слаби ръстове

Окуражаващи отчети и благоприятни данни за потребителското доверие изведоха индексите на плюс

23:50 | 27.04.12 г.
Американските борси приключиха седмицата със слаби ръстове

Основните американски индекси днес регистрираха слаби положителни отклонения, подпомогнати от поредица окуражаващи отчети и по-добрите от очакваното данни за потребителското доверие, пренебрегвайки забавянето на ръста на брутния вътрешен продукт на страната през първото тримесечие, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 0,2% до 13 228,31 пункта, излизайки на печалба от началото на месеца, воден от акциите на Cisco, които повишиха стойността си с 1,9% до 19,98 долара, и тези на McDonald's, поскъпнали с 1,6% до 97,38 долара.

Пазарната капитализация на Procter & Gamble обаче се сви с 3,6% до 64,44 долара за акция, след като компанията понижи прогнозата си за годишна печалба и обяви, че продължава да изпитва натиска на високите цени на суровините.

Индексът Standard & Poor's 500 се повиши също с 0,2% до 1 403,36 пункта, задържайки се над психологическата граница от 1 400 пункта, като повечето от подиндексите му приключиха на положителна територия начело с акциите на индустриалните компании, докато тези на енергийните отстъпиха от завоюваните позиции.

Nasdaq Composite Спечели 0,6% до 3 069,20 пункта, регистрирайки най-голямата си седмична печалба от почти 3 месеца.

Потребителското доверие през април е нараснало леко до 76,4 пункта от 76,2 пункта през март, сочат резултати от проучване на Университета на Мичиган.

Икономическият ръст в САЩ обаче се е забавил през първото тримесечие до годишен темп от 2,2% при 3% през четвъртото тримесечие на 2011 г., стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията.

„За икономика, която е пример за устойчив ръст, не можете да желаете по-добри данни“, заяви Бартън Бигс, управляващ партньор в Traxis Partners. „В сравнение с този на почти всяка друга развита икономика БВП на САЩ изглежда силен и в достатъчно добра форма“, добави той.

Акциите на Amazon скочиха с 15,75% до 226,85 долара, след като компанията обяви резултати за първото тримесечие, които отвяха и най-оптимистичните очаквания на анализаторите.

Пазарната капитализация на Ford обаче намаля с 2,3% до 11,60 долара за акция, след като тримесечната печалба на автопроизводителя надхвърли предварителните прогнози, но остана под резултата за аналогичния период на 2011 г.

Акциите на Expedia се изстреляха с 23,5% до 40,31 долара, след като пътническата агенция обяви ръст на печалбата за първото тримесечие, надхвърлил очакванията на експертите благодарение на увеличаване на приходите от международната ѝ дейност.

Акциите на Allscripts пък потънаха с 35,7% до 10,30 долара, след като компанията коригира годишната си прогноза и обяви оттеглянето на главния си финансов директор и на председателя на борда на директорите Фил Пийд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още