IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке отхвърли аргументите на Кругман за по-висок инфлационен праг

Да повишим инфлацията, за да постигнем малко по-бърз спад на безработицата, би било ефимерно и безотговорно, изтъкна председателят на Федералния резерв

16:57 | 26.04.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке отговори на критиките на нобеловия лауреат за икономика Пол Кругман, определяйки неговото предложение безработицата да бъде понижена чрез повишаване на инфлацията като „безотговорно“, съобщава Bloomberg.

„Въпросът е има ли смисъл активно да се опитваме да повишим инфлацията, за да постигнем малко по-бърз спад на безработицата“, заяви Бернанке след края на срещата на Федералната комисия за открития пазар (FOMC), вчера. „Виждането на комисията е, че подобна стъпка би била много безотговорна.“

Кругман, на когото Бернанке предложи работа в Университета в Принстън през 2000 г., коментира от страниците на New York Times Magazine, че Фед трябва да повиши заложения инфлационен лимит, който за момента е 2%, за да понижи безработицата.

Подобна промяна на политиката би била в съответствие със съвета, който самият Бернанке даде на Японската централна банка през 2000 г., когато препоръча по-висока инфлация, за да може страната да се измъкне от капана на дефлацията. През 2000 г. потребителските цени в Япония се понижиха с 0,2%.

„Въпреки че Фед направи много за спасяването на финансовата система, банката не направи почти нищо за спасяването на трудещите се“, посочва Кругман. „Очакването за по-висока инфлация ще помогне на икономиката“, тъй като това ще убеди инвеститорите и бизнеса, че „да трупат кеш е лоша идея“, допълва той.

На вчерашната си пресконференция във Вашингтон Бернанке отхвърли обвиненията, че политиката на FOMC е в противоречие с академичните му възгледи.

Председателят на Фед отговори на въпрос на журналист, свързан с публикацията на Кругман, озаглавена „Земята вика Бернанке“, публикувана на 24 април. Статията цитира „разминаването между идеите, които професор Бернанке е защитавал, и това, което председателят на Фед Бен Бернанке на практика прави“.

„Появиха се коментари, че възгледите, които съм изразил преди 15 години по повод политиката на Японската централна банка, не съответстват на сегашната политика на Фед. Това е абсолютно невярно. Моите възгледи и нашата политика днес са в пълно съответствие с вижданията, които съм имал тогава“, каза Бернанке.

Основната разлика между японската икономика преди 15 години и щатската днес е, че Япония преживяваше дефлация, а в САЩ нивата на инфлация са близки до заложените от Централната банка, пояснява Бернанке.

Днес щатската икономика не е изправена пред опасността от дефлация, отчасти защото Фед разшири баланса си до 2,88 трлн. долара чрез програми за изкупуване на облигации в размер на 2,3 трлн. долара, казва Бернанке.

„През последните 30 г. Фед гарантира ниска и стабилна инфлация. Тази политика се оказа изключително ценна, тъй като през последните 4-5 години ни позволи да предприемем агресивни действия в подкрепа на икономиката“, посочи централният банкер. „Да рискуваме този актив за нещо, което ще се окаже доста ефимерно и със съмнителен ефект върху реалната икономика, според мен е неразумно.“

Кругман, който спечели Нобелова награда за икономика през 2008 г. коментира от страниците на New York Times, че отговорът на Бернанке „е разочароващ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Пак от там ( http://e-vestnik.bg/9666 ): Връщането на вниманието към Страната на изгряващото слънце повдига няколко важни въпроса. Как икономисти като Кругман решават какво да оценят и на какво да отдадат приоритет? Как решават те какво да измерят? За какво служи икономиката? За да генерира просперитет, сигурност и услуги, от които хората имат нужда? Или за да удовлетворява икономистите и да доказва техните теории и модели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Не демонизирайте Япония и Германия, учете се от тяхСтивън Хил, в. Лос Анжелис таймсНякои американски икономисти демонизират политиките на Япония и Германия, но Съединените щати ще имат късмет, ако успеят колкото тези две страни в много отношения. --->> http://e-vestnik.bg/9666
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Djo
преди 12 години
Кругман няма предвид ,че инфлацията е нещо хубаво а че без инфлация безработицата пада по бавно и може да се задържи над 10 % с години за което е прав.Без инфлация не може да има обезценка на парите което води до обезценка на частния и публичния дълг и по нисък валутен курс за подкрепа на износа и създаване на работни места.А ако дълговете не се обезценят до по поносими нива икономиката стагнира.Пример - Япония както и Европа в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Какво е сложното при ситуацията в САЩ?Сега е ясно, че американското правителство е с финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство със сегашния Незлатен американски долар.До 24 часа след прекратяване на човешка грешка и ползване на подобрено финансово управление, което е ГОДНО за Незлатен долар потенциалът за развитие на криза в САЩ ще е премахнат.Пример: Ако САЩ бяха с подобрено финансово управление, което да е ГОДНО за американски долар САЩ ще са без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Много отдавна сме наясно , че Бернанке е автора на кризата. Още с встъпването си в длъжност , при първата си реч той започна с атака на стойността на кредитните обезпечения на банките - имотите. Това бяха буквално първите му думи и с тях той създаде кризата , която обхвана Света.Това за 2% инфлация е велика глупост , първо не е толкова а те са в дефлация и икономиката им е полудепрсия - мека депресия с безработица над 10% и към 20% по скоро..не е 30% защото тогава би била хард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Кейнсианец-фундаменталист се сърди на ортодоксален кейнсианец, че не печати достатъчно пари - priceless :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още