IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследване за корупционни практики грози Wal-Mart в Мексико

Търговската верига бе обвинена в потулване на стотици подозрителни пащания за над 24 млн. долара с цел разширяване на бизнеса си

22:46 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разследване за корупционни практики грози Wal-Mart в Мексико

Мексиканските законодатели призоваха властите в страната да разследват обвиненията за подкуп в местното поделение на американската Wal-Mart Stores Inc – най-голямата верига за търговия на дребно в света, съобщава Ройтерс.

Главният прокурор на Мексико ще нареди разследване на Wal-Mart de Mexico (Walmex), само ако бъде помолен от Министерството на финансите или Министерството на икономиката, е заявил обаче анонимен правителствен служител.

За раследването призоваха двама леви опозиционни сенатори от Комисията за банки и кредит.

”Ако са били издавани лицензи там, където не е трябвало, то ще са налице нарушения не само в градовете, където това се е случило, а вероятно са били налице и фискални измами”, коментира Франсиско Хавиер Кастелон от Партията на демократичната революция.

Според левия кандидат за президент Андрес Мануел Лопес Обрадор обвиненията показват, че правителството е корумпирано, като той изрази изумление, че досега случаят е бил разследван само извън Мексико.

От Wal-Mart заявиха в събота, че миналата есен са започнали проверка дали компанията е спазвала Американския закон за корупционните практики в чужбина (Foreign Corrupt Practices Act - FCPA) и че са предоставили резултатите на Министерството на правосъдието и на Комисията за ценни книжа и борси.

New York Times разкри през уикенда, че Wal-Mart е потулила вътрешно разследване на стотици подозрителни пащания на стойност повече от 24 млн. долара, направени за разширение на бизнеса й в Мексико.

Корупцията е широко разпространена в Мексико, където правосъдната система е слаба, а низшата държавна администрация е сравнително зле платена. Проучване на Transparency International от миналата година показа, че местните компании се смятат за третите след китайските и руските по плащане на подкупи.

Акциите на Wal-Mart спадат с 5% малко преди края на днешната сесия. Компанията обяви, че е предприела стъпки за подобрявание на вътрешния си контрол в съответствие с FCPA. Очаква се след края на сесията Walmex да оповести финансовите си резултати за първото тримесечие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още