IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Много щатски компании са на път да върнат изнесените зад граница производства

Голям част от тях смятат САЩ за страната с на практика най-ниските разходи заради високата безработица, сочи изследване на BCG

17:45 | 20.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Много щатски компании са на път да върнат изнесените зад граница производства

Някои компании, сред които General Electric Co и Boeing Co, са заявили, че са прекалили с изнасянето на операциите си извън САЩ и че разликите в заплащането намаляват. От General Electric са прехвърлили по-голямата част от производството на уреди от Мексико и Канада в щата Кентъки.

Caterpillar Inc изнася част от производството си от Япония, избирайки парцел в щата Джорджия, където ще произвежда малки трактори и багери. Компанията изгражда или разширява 15 от американските си заводи, но увеличава и производството в Китай.

Тенденция за връщане на производството в САЩ обаче може да се забави и дори да се обърне, ако например доларът поскъпне рязко, предупреждават от Boston Consulting Group.

Според други анализатори обаче увеличените инвестиции в заводите зад граница предполагат, че компаниите, връщащи производство в САЩ, са изключение.

Работните места в американската промишленост намаляха с 16%, или 2 млн. души, по време на рецесията от 2007-2009 г., сочат данни на Information Technology and Innovation Foundation, откъдето прогнозират, че ръстът на заетостта в производството може и да не се запази.

Същевременно по данни на Manufacturing Institute и Deloitte около 600 хил. работни места остават незаети заради липсата на квалифицирани кандидати.

Мениджърите смятат, че подновеното внимание към обучението в технологичните, инженерните и математическите дисциплини на американските студенти може да допринесе за преодоляването на този недостиг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Не се ядосвайте. Статията е директно преведена дума по дума от NYT отпреди 2 дена. Тя е написана там и така, защото е изборна година и на американците трябва да се вменява, че "мерките" на преидентската администрация и ФЕД са правилни и създават работни места, та Ноември с жар да се затичат към изборните урни. Т.е. цялата еврейска далавера с неперкъснатото печатане на пари и вопли за вяло възстановяване трябва да се оправдае с някакви приказки, иначе няма как да обясниш на целокупния народ защо за последните 4 години всичките им спестявания отидоха на кино от безкрайните QE и лихвени проценти на 0....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Тази статия толкова е безсмислена и пълна с простотии, че няма накъде повече. Толкова много фантазия и лъжа рядко се събират в една статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
"...САЩ се превръщат в евтина страна от развития свят..." ???....нямам какво по-вече да добавя...мастити китайци с огромни заплати прогонват американските инвеститори към родината на бедстващите в мизерия американци заради нищожни заплати, готови да бачкат като някогашните китайски патриоти за лъжица ориз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още