IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много щатски компании са на път да върнат изнесените зад граница производства

Голям част от тях смятат САЩ за страната с на практика най-ниските разходи заради високата безработица, сочи изследване на BCG

17:45 | 20.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Много щатски компании са на път да върнат изнесените зад граница производства

Големите американски производители е много по-вероятно да върнат изнесените производства от Китай обратно в САЩ в сравнение с по-малките, сочи изследване на Boston Consulting Group, цитирано от Ройтерс.

Разходите за труд и качеството на стоките са основните причини за завръщането, като част от компаниите смятат САЩ за страната с на практика най-ниски разходи заради високата безработица.

Проучването, проведено онлайн сред 106 производствени компании, базирани в САЩ, разкрива, че 37% от техните мениджъри или планират да изтеглят производствени мощности от Китай, или активно обмислят подобен ход, като делът нараства до 48% при компаниите с приходи над 10 млн. долара.

Повечето от анкетираните заявяват, че очакват ръстът на заплащането на служителите в Китай да продължи да се ускорява, и твърдят, че производствените разходи там са по-високи, отколкото изглежда на хартия, заради фактори като близостта до клиентите и средата за правене на бизнес.

Производителите на изделия от гума и пластмаса е особено вероятно да обмислят връщане на производството. Производителите на компютърно оборудване, стоки от метал и за транспорта пък е най-слабо вероятно да го направят.

„Икономиката на производството се обърна в полза на САЩ“, заяви Харълд Съркин, старши партньор в Boston Consulting Group и съавтор на изследването.

От компанията отбелязват, че една по-конкурентна производствена база в САЩ би могла да създаде до 3 млн. нови работни места до края на десетилетието.

Големите компании разполагат с повече производствени мощности, които могат да бъдат преместени, и с по-добър достъп до финансиране, подчерта Съркин. Сред последните примери на тази ускоряваща се тенденция той посочи Ford Motor, NCR, MasterLock, SleekAudio, Chesapeake Bay Candle и Farouk Systems.

Според Boston Consulting Group САЩ се превръщат в евтина страна от развития свят, като заплатите традиционно остават под тези в Западна Европа и Япония и е все по-вероятно повече европейски и японски компании да осъществяват износ от американски заводи.

Последна актуализация: 12:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Не се ядосвайте. Статията е директно преведена дума по дума от NYT отпреди 2 дена. Тя е написана там и така, защото е изборна година и на американците трябва да се вменява, че "мерките" на преидентската администрация и ФЕД са правилни и създават работни места, та Ноември с жар да се затичат към изборните урни. Т.е. цялата еврейска далавера с неперкъснатото печатане на пари и вопли за вяло възстановяване трябва да се оправдае с някакви приказки, иначе няма как да обясниш на целокупния народ защо за последните 4 години всичките им спестявания отидоха на кино от безкрайните QE и лихвени проценти на 0....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Тази статия толкова е безсмислена и пълна с простотии, че няма накъде повече. Толкова много фантазия и лъжа рядко се събират в една статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
"...САЩ се превръщат в евтина страна от развития свят..." ???....нямам какво по-вече да добавя...мастити китайци с огромни заплати прогонват американските инвеститори към родината на бедстващите в мизерия американци заради нищожни заплати, готови да бачкат като някогашните китайски патриоти за лъжица ориз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още