IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси със силен ръст в началото на сесията*

Нуждаем се по-скоро от консолидиране и задържане на цените, отколкото от корекция, коментира анализатор

18:55 | 17.04.12 г.
Американските индекси със силен ръст в началото на сесията*

Основните американски индекси се изстреляха нагоре в началото на днешната сесия, насърчени от няколко по-добри от очакваното тримесечни отчети на големи компании, като инвеститорите изглежда загърбват разочароващите макроикономически данни, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 1,3% до 13,089,02 пункта, надхвърляйки психологическата граница от 13 000 пункта. Акциите на веригата универсални магазини Wal-Mart, повишаващи стойността си с 2,1% до 61,84 долара, и тези на Coca-Cola, поскъпващи с 2,8% до 74,47 долара, след като компанията обяви печалба и приходи, надхвърлили прогнозите, теглят индекса нагоре.

Пазарната капитализация на Johnson & Johnson обаче се свива с минималните 0,05% до 63,95 долара за акция въпреки обявената тримесечна печалба.

Индексът Standard & Poor's 500 се повиши също с 1,3% до 1 387,55 пункта, като всички негови подгрупи са твърдо на положителна територия начело с акциите на енергийните и технологичните компании. Nasdaq печели 1,6% до 3 036,92 пункта.

„Нуждаем се по-скоро от консолидиране и задържане на цените, отколкото от корекция“, заяви Джо Бел, старши анализатор на фондовия пазар в Schaeffer's Investment Research. „Силното поскъпване, съчетано с очаквания за спад и цялостното негативно пазарно настроение, ще се отрази като цяло положително на борсите в бъдеще“, каза Бел.

Той прогнозира достигане на 1 525 пункта от Standard & Poor's 500 в края на годината, но предупреждава, че развитието на ситуацията в Европа и Китай остават големите неизвестни.

„Европа заема второстепенно положение в момента, така че сме окуражени от факта да видим как по-скоро съобщенията за печалбите на нашите компании заемат челните заглавия, отколкото новините от Европа“, посочи анализаторът. „Същевременно определени сектори бяха засегнати от новините от Китай, но не е задължително те да обърнат посоката на пазара“, добави той.

Началното жилищно строителство през март в САЩ регистрира неочакван спад от 5,8% до сезонно приравнена към годишна основа база от 654 000 броя, стана ясно от данни, публикувани от американското министерство на търговията.

Предварителните прогнози на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 1% до 705 000 броя.  Данните за февруари пък бяха коригирани в посока на понижение до 694 000 от предварително обявените 698 000.

Индустриалното производство пък остава без промяна за втори пореден месец през март, сочат данни на американския Федерален резерв. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 0,3%.

Акциите на Apple повишават стойността си с 3% до 597,30 долара след 5 поредни губещи сесии.

Пазарната капитализация на IBM нараства с 1,6% до 205,88 долара за акция, а тази на  Yahoo се увеличава с 2,3% до 15,12 долара за акция, преди двете компании да обявят тримесечните си резултати тази вечер.

Акциите на First Solar поскъпват с 3,5% до 21,55 долара, след като компанията обяви, че ще освободи около 30% от служителите си и ще спре производствени мощности в опит да свие разходите на фона на тежкото положение в сектор, в който част от компаниите вече обявиха фалит.


*Актуално към 18,05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 17.04.12 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още