IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Coca-Cola надхвърлиха прогнозите

Компанията отчете 5,6% ръст на приходите и 7,9% на нетната печалба за първото тримесечие на годината

17:08 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Резултатите на Coca-Cola надхвърлиха прогнозите

Coca-Cola оповести приходи и печалба за първото тримесечие, които надхвърлиха очакванията на анализатори, благодарение на по-високи цени и обеми, съобщава CNBC.

Приходите на компанията за безалкохолни напитки са се повишили през периода с 5,6% на годишна база до 11,14 млрд. долара, а същинската печалба на акция се е покачила с 3,5% до 89 цента на акция.

Нетната печалба през първото тримесечие е в размер на 2,05 млрд. долара - ръст от 7,9% на годишна база. Анализаторите, запитани от Thomson Reuters, очакваха приходи от 10,82 млрд. долара и същинска печалба от 87 цента на акция.

След отчета акциите на компанията поскъпват с около 2% малко след началото на борсовата сесия в САЩ, след като вчера книжата на Coca-Cola затвориха с ръст от 0,7%.

Продажбите на безалкохолни напитки са били силни на развиващите се пазари като Индия и Китай, като потребителите от средната класа са се увеличили. Растежът е бил затруднен на зрели пазари като Европа и Северна Америка, където здравословният начин на живот и икономическият спад възпират търсенето на продуктите.

Въпреки това реализираните обеми за тримесечието са се повишили с 2% в Северна Америка и с 1% в Европа. Растежът в Латинска Америка е бил 5%, в Евразия и Африка – 9%, а в Тихоокеанския регион – 8%. Общият ръст е бил в размер на 5%.

На ключовия северноамерикански пазар приходите са се увеличили с 5%, подпомогнати от повишението с 3 процентни пункта в цените и продуктовия микс, както и заради придобиването от Coca-Cola на малка бутилираща компания. Печалбата за периода обаче се е понижила поради по-високи разходи за суровини и наличието на един търговски ден по-малко.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още