IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси с най-голяма седмична загуба от началото на годината

Пазарът се намира в средата на корекция и движението близо до дъното може да продължи повече от обичайното, коментира анализатор

23:53 | 13.04.12 г.
Американските индекси с най-голяма седмична загуба от началото на годината

Основните американски борсови индекси продължиха да потъват в днешната сесия, затваряйки близо до най-ниските нива в нея и регистрирайки седмица на най-сериозен спад от началото на годината на фона на задълбочаващите се признаци за отслабване на световната икономика и неблагоприятните макроикономически данни от страната, съобщи CNBC.

Dow Jones днес изтри 1,05% до 12 849,59 пункта, воден от акциите на Bank of America, които понижиха стойността си с 5,3% до 8,68 долара, и тези на JPMorgan, поевтинели с 3,6% до 43,21 долара. През седмицата индексът падна под психологическото ниво от 13 000 пункта и загуби общо 1,63%.

Standard & Poor's 500 отстъпи с 1,25% до 1 370,26 пункта, като и 10-те му подиндекса приключиха на червена територия начело с финансовите и технологичните компании. През седмицата индексът се понижи с 2%.

Nasdaq Composite загуби 1,45% до 3 011,33 пункта, регистрирайки седмичен спад от 2,3%. За първи път през годината индексът на технологичните компании записа седмична загуба.

Върху днешните резултати натежа и съобщението, че ръстът в Китай се е забавил до 8,1% през първото тримесечие. „Пазарът потъва, защото китайската икономика се забавя над очакванията“, заяви Джим Слоун от Jim Sloan & Associates в Хюстън, щата Тексас, цитиран от MarketWatch.

За Брюс Маккейн от Key Private Bank пазарът се намира в средата на корекция и движението близо до дъното може да продължи повече от обичайното.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернаке в реч на конференция в Ню Йорк защити политиката на централната банка в отговор на финансовата криза, но не направи никакви коментари върху настоящото състояние на икономиката или за предприемане на политики, които да стимулират ръста.

През март в САЩ е регистрирана инфлация от 0,3% на месечна база, съобщиха от американското министерство на труда, оправдавайки предварителните очаквания на анализаторите.

В началото на април обаче потребителското доверие в страната е намаляло до 75,7 пункта, стана ясно от изследване на Университета на Мичиган. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха доверието да остане на нивото от 76,2%, рeгистрирано през март.

Акциите на Google понижиха стойността си с 4,1% до 624,60 долара въпреки тримесечните резултати, обявени късно снощи и надхвърлили очакванията на анализаторите.

Пазарната капитализация на Apple се понижи с 2,8% до 605,23 долара за акция независимо от опроверженията на компанията за участие в картел с издатели за ограничаване на конкуренцията при продажбата на електронни книги на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още