IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст за щатските индекси във втора поредна сесия

Очакванията за по-висок растеж в Китай и надеждите за стимулиращи мерки от Фед подкрепиха акциите

23:36 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръст за щатските индекси във втора поредна сесия

Американските акции се повишиха във втора поредна сесия в четвъртък, подкрепени от завишените очаквания за растежа в Китай и на фона на надежди за допълнителни монетарни стимули, предава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), нарасна с 1,4% до ниво от 12 987 пункта след ръст от 0,7% в сряда.

Индексът на големите компании S&P 500 се повиши също с 1,4% до 1 388 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачи с 1,3% до 3 056 пункта. В сряда повишенията бяха съответно 0,7% и 0,8%.

”Днес всичко се въртеше около вероятността от трета програма за вливане на ликвидност от Федералния резерв”, коментира Джо Салузи, мениджър в Themis Trading. „Данните за заетостта не бяха добри, но инвеститорите вярват, че Бернанке ще окаже подкрепа на пазара независимо дали икономическите данни са добри или лоши.”

Акциите получиха допълнителен тласък от спекулациите, че утрешните данни за растежа в Китай може да се окажат по-добри от очакваното.

”Върви слух, че данните за икономическия растеж на Китай през първото тримесечие ще покажат ръст от 9% на годишна база вместо 8,4%”, споделя трейдър пред Ройтерс. Анализатори, запитани от агенцията, предвиждат ръст от 8,3%.

”Скептичен съм по отношение на слуховете за китайските данни”, предупреждава валутният стратег Марк Чандлър. Спекулациите може би се отразяват на пазара понеже хората вярват, че Китай е близо до предприемане на стимулиращи мерки, добавя той.

Икономическите новини от деня показаха неочакван ръст на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ.

Първоначалните молби за помощи за безработни са нараснали през миналата седмица с 13 000 до сезонно изгладените 380 000, при това след като данните за предходната бяха коригирани до 367 000 от първоначално обявените 357 000. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха минимален спад до 355 000.

Средният показател за последните 4 седмици, който е смятан за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, регистрира ръст от 4 250 молби до 368 500.

В друго свое съобщение министерството на труда обяви, че изходящата производствена инфлация в страната е останала без промяна през март. Ако се изключат силно колебливите цени на енергоносителите и хранителните стоки, цените на производител са нараснали с 0,3%.

Междувременно от американското министерство на търговията съобщиха, че външнотърговският дефицит на САЩ през февруари се е свил в унисон с очакванията на анализаторите до 46 млрд. долара от 52,5 млрд. долара през януари, като последният показател бе коригиран спрямо първоначално обявените 52,6 млрд. долара.

Американският лек петрол се повиши с 1% до 103,72 долара за барел, а петролът тип Брент отстъпи с 0,1% до ниво от 121,63 долара.

Златото поскъпна с 1% до 1 677 долара за трой унция, а среброто скочи с 2,6% до ниво от 32,33 долара.

Еврото се покачи с 0,6% до 1,319 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК прибави 0,02 процентни пункта до 2,05%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още