IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър: Страхът от дефицит не бива да спира правителствените разходи

Финансовият министър на САЩ атакува републиканците, които настояват за свиването на разходите на администрацията

09:53 | 05.04.12 г. 1
<p>
	<em>Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс</em></p>

Тимъти Гайтнър. Снимка: Ройтерс

Американците не могат да оставят страха от дефицит да спре правителствените разходи, смята финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър, който представи икономическата програма на администрацията в навечерието на президентските избори, съобщи CNBC.

Само ден след като президентът на страната Барак Обама нападна остро бюджетните планове на републиканците, Гайтнър също ги разкритикува заради твърденията им, че разходите на администрацията са прекалено големи.

"Няма икономически или финансови случаи за използване на страха от бъдещите дефицити, за да се намалят основните функции на правителството, да се отслаби мрежата за сигурност или съществено да се променят ползите от правителствената здравна програма, каквито са републиканските предложения”, коментира американският финансов министър пред Икономическия клуб в Чикаго.

Той директно обвини републиканците, че се опитват да спрат реформите на Wall Street, да намалят държавните инвестиции в образованието и инфраструктурата и да оттеглят подкрепата за американците с най-ниски доходи.

“Тази стратегия е рецепта за намаляване на мощността на нацията. Това е една тъмна и песимистична визия за Америка”, коментира Гайтнър.

Той допълни, че американската икономика все още е в процес на намаляване на задлъжнялостта или изплащане на прекомерните дългове, натрупани в периода 2007-2009 г., но расте умерено и се нуждае от тласък, който само правителството може да осигури.

По думите му възстановяването на САЩ все още не се е справило с редица предизвикателства, каквито са високата безработица и конкурентоспособността на износа. Според Гайтнър това също изисква действия на правителството, каквито са дългосрочните инвестиции в инфраструктурни проекти.

“Трябва да бъдем готови да работим, да правим нещо, а не да съкращаваме”, каза още той.

Гайтнър посочи все пак, че огромният бюджетен дефицит на САЩ не е устойчив, но с комбинация от постепенно съкращаване на разходите през годините и увеличаването на приходите проблемът е преодолим.

Той призна също така, че единствената област, в която Щатите са изостанали във финансовата реформа, е жилищното финансиране.

Ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac бяха поставени под контрола на държавата и все още не е ясно какъв модел ще бъде възприет в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Да, да не би някой да си помисли че САЩ нямат пари за да харчат, ще им замине авторитета. С тоя начин на мислене далеч не се стига, Китайците си подготвят почвата, както и Европа бавно, но сигурно се реформира и единствения стълб на Американската икономика долара до няколко години ще се прекърши и ще видим как ще харчат по два пъти повече пари от колкото са им приходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още