IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на General Electric заради финансовото му подразделение

Макар и подобрен, моделът на финансиране на GE Capital остава прекалено рисков за компанията-майка според нова методология за оценка на агенцията

13:12 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's понижи рейтинга на General Electric заради финансовото му подразделение

Международната рейтингова агенция Moody's понижи рейтингите на General Electric и на финансовото ѝ подразделение General Electric Capital с по една степен, отразявайки рисковете в модела на финансиране на последното, като посочи изрично, че рисковете се запазват, съобщи Ройтерс.

Според експертите на агенцията все още съществува „съществен риск“, свързан с модела на финансиране на General Electric Capital, въпреки че подразделението е подобрило своята ликвидност и нивото на капитала си след кредитната криза.

Те добавят, че рисковите профили на финансирани от пазара финансови институции като General Electric Capital са по-високи в сравнение с отразяваното от рейтингите им до момента.

От Moody`s уточняват, че понижават рейтинга на General Electric до Аа3 от Аа2, а на финансовото подразделение – до А1 от Аа2.

Вицепрезидентът на рейтинговата агенция Ръсел Соломон заяви, че понижаването на рейтинга на General Electric е по-скоро заради рисковете при General Electric Capital и стратегическата значимост на подразделението за компанията-майка, „отколкото заради евентуални постепенно увеличаващи се рискове в индустриалния бизнес на GE”.

Според говорителя на General Electric Андрю Уилямс понижаването на кредитните рейтинги е следствие по-скоро от промяна в методологията за оценка на Moody`s, отколкото от настоящото състояние на компанията, което „никога не е било по-силно“.

„С над 80 млрд. долара в брой и здрав баланс, GE е добре позиционирана и GE Capital остава една от компаниите за финансови услуги с най-висок рейтинг в света“, изтъкна Уилямс. 

От Moody`s потвърдиха инвестиционния рейтинг на двете компании и заявиха, че рейтинговата перспектива за тях в момента е стабилна.

Действията на рейтинговата агенция са вследствие от преглед на кредитния рейтинг, започнал на 19 март. „Пониженията са вследствие от въвеждането на коригирана методология на Moody's за рейтингите на финансовите компании в световен мащаб и по-конкретно отразява влиянието на по-високия рисков профил на General Electric Capital върху GE”, подчертават от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още