IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: S&P надценява ипотечни облигации на Credit Suisse

Пазарът печели от разнообразието на менения за кредитния риск, коментира говорител на S&P

11:30 | 31.03.12 г.
Fitch: S&P надценява ипотечни облигации на Credit Suisse

Рейтингите присъдени от Standard & Poor в сделка на Credit Suisse AG за 730 млн. долара са твърде високи, се казва в изявление на Fitch Ratings, цитирано от Bloomberg.

„Въпреки че бяхме помолени да анализираме транзакцията, Fitch не беше избрана да оцени активите в сделката поради по-консервативната позиция на агенцията“, се казва в изявление на базираната в Ню Йорк компания.

Така наречената кредитна защита за инвеститорите срещу фалит по дълговете включени в инвестиционните инструменти възлиза на 8% в сравнение с 9,75%, които Fitch би поискала дори когато оценява „структурирани ипотечни облигации от най-високо качество“, посочва рейтинговата агенция.

Fitch изразява опасения за „процеса на оценяване“ на MetLife Inc. - компания предлагаща ипотечни заеми – която е осигурила 82% от ипотеките в сделката на Credit Suisse AG.

Все по-често рейтинговите агенции отправят критики помежду си за оценките които присъждат по структурирани дългове, а инвеститори и политици ги обвиняват в занижени стандарти, с които се опитват да печелят клиенти – практика станала известна по време на кредитния бум като „пазаруване на рейтинги“.  

„Пазарът печели от разнообразието на менения за кредитния риск“, заяви Ед Суейни, говорител на S&P, по повод обвиненията на Fitch.

S&P присъжда „AAA“ рейтинг на продадени от Credit Suisse ипотечни облигации за 682,6 млн. долара, които са подкрепени главно от така наречените „джъмбо първични облигации“, се казва в изявлението на Fitch.

Други аспекти на сделката също имат раздути рейтинги, посочва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още