IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гайтнър призова да няма повече драми около тавана на дълга

Вложенията на Китай в държавни облигации на САЩ не му осигуряват механизъм за въздействие, убеден е американският министър на финансите

11:28 | 29.03.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Гайтнър призова да няма повече драми около тавана на дълга

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър заяви пред финансова подкомисия в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, че законодателите вероятно ще трябва да вдигнат отново тавана по вътрешния дълг до края на годината и предупреди, че поредна открита конфронтация по въпроса може да навреди на доверието в страната, съобщи MarketWatch.

“Не можем да вкараме страната в ситуацията от миналия юли и август - първата продължителна заплаха от фалит в историята на нашата нация“, каза Гайтнър. „Това нанесе повече вреди на потребителското доверие от кризата в САЩ“, добави той.

През януари таванът по вътрешния дълг на САЩ нарасна до 16,394 трилиона долара вследствие на компромиса, постигнат през август и включващ сериозно орязване на разходите.

Преди постигането на споразумение обаче имаше сериозни опасения, че това може да не се случи, а последиците биха били сериозен трус на пазарите и заплаха за плащанията на доставчиците на правителството, неговите служители и пенсионерите.

В крайна сметка законодателите се разбраха да повишат тавана на дълга с 2,1 трлн. долара на 3 етапа, но не и преди да получат предупреждения от международните рейтингови агенции. Standard & Poor's дори понижи кредитния рейтинг на САЩ в началото на август.

Гайтнър очаква необходимост от ново повишаване на дълга в края на годината, най-вероятно след президентските избори през ноември. Министерството на финансите е в състояние чрез различни мерки да поддържа за известно време плащанията и при достигане на дълговия таван, но това е кратковременна отсрочка.

„Личното ми мнение е, че Конгресът ще трябва да действа по въпроса преди края на годината“, каза Гайтнър.

Републиканецът Кевин Йоудър отвърна на министъра, че изказванията от администрацията на президента Барак Обама за евентулен фалит без увеличаване на тавана на дълга са допринесли през миналата година за опасенията на инвеститорите и потребителите. „Бих помолил администрацията ... да не си играе на политика с тавана на дълга“, каза той.

Пред законодателите Гайтнър заяви също, че вложенията на Китай в американски държавни облигации не осигуряват на втората по големина икономика в света механизъм за въздействие върху САЩ.

„Смятам, че все още сме пълни господари на собствената си съдба. Най-големият риск за САЩ не е това какво другите държави избират да направят. Най-големият риск за САЩ е, че Вашингтон не успява да открие възможности да действа единно за разрешаване на проблемите“, посочи той.

По думите му важно е Китай да продължи с политиката си за освобождаване на курса на юана. "Предстои да бъде извървян още известен път", отбеляза министърът.

Китай остава най-големият вложител в американски държавен дълг през януари, сочат предварителни данни, публикувани през март. Вложенията са нараснали с близо 8 млрд. долара до 1,160 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
За да няма повече драми да премахнат тавана завинаги. И долара също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Паниката е излишна . Следващото вдигане на тавана ще е доста драматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
"Смятам, че все още сме пълни господари на собствената си съдба. Най-големият риск за САЩ не е това какво другите държави избират да направят." - Плах опита да се замажат очите на неуките? Неможе да си затънал в дългове и да си мислиш че си господар на нещо. А ако другите държави решат да не ви купуват доларите, ще цъфнете и ще вържете..."...не знам какво ще стане с финансовата система в целия свят ??? " - Ами според мен нещата ще си дойдат на мястото.Интересно ми е, дали ще дочакам момента когато валутите ще почнат да се търгуват по пазарен принцип, а не да се определят обменните курсове според хрумките на някой по подово-таванната система (разбирай: на тавана са тез които плащат най-добре, останалите да лижат обувките по пода)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Европа има големи проблеми това е ясно на всички, но проблемите на САЩ са много много по-големи, няма друга държава на света която да харчи два пъти повече от приходите си. А ако се пръсне балона на държавния дълг на САЩ за 16-17 хиляди милиарда не знам какво ще стане с финансовата система в целия свят ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още