IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке намекна за ново печатане на пари

Шефът на Фед изрази безпокойство за пазара на труда и обеща ултра ниските лихви да се запазят

16:31 | 26.03.12 г. 1
<p>
	<em>Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс</em></p>

Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Бен Бернанке намекна, че може да се очакват нови операции по вливане на ликвидност в САЩ. Това предизвика рязко отстъпление на щатския долар, който за минути поевтиня от 1,3240 до 1,3330 долара за евро, пише MarketWatch.

Подобрението на ситуацията на трудовия пазар в САЩ от есента насам може да е само корекция на тенденцията за огромни съкращения, очертала се по времето на рецесията. Поради тази причина по-нататъшното подобрение би зависело от ускоряване на икономическия ръст, смята Бернанке.

„Все още не можем да бъдем сигурни, че по-благоприятният трудов пазар ще се окаже устойчив“, заяви Бернанке днес.

„Значителна част от подобрената ситуация се дължи на спад в темпа на съкращения, а не на ръст в наемането на хора“, обясни шефът на Фед.

Според шефа на Фед слабото търсене остава основният фактор за незадоволителната ситуация на пазара на труда, а не липсата на способности сред търсещите работа. В тази насока Бернанке посочва, че ултра ниските лихви би трябвало да помогнат за преодоляване на проблема.

“Искам да посоча, че докато несъмнено както цикличните, така и структурните сили са допринесли за увеличаването на дългосрочната безработица, доминиращ фактор за нея се явява слабото съвкупно търсене. Следователно експанзионистичната монетарна политика на Фед, която оказва подкрепа на търсенето и възстановяването, би трябвало да помогне и за намаляване на безработицата“, заяви Бернанке.

През февруари безработицата в САЩ се сви до 8,3 на сто, след като през есента се движеше около 9 на сто.

Толкова категорично обвързване на резултатите от монетарната политика и пазара на труда е достатъчен повод да се твърди, че шефът на Фед намеква за възможност за ново вливане на ликвидност.

Това е промяна в тона на Бернанке, който при последните си няколко изяви не даде сигнали за подобни очаквания, а дори напротив – създаде спекулации, че евтините пари постепенно ще се изтеглят от системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
ФЕД, заедно с другите участници в стопански живот е обречена жертва на прилагано НЕПРИГОДНО за незлатен долар държавно финансово управление в САЩ.Липсата на пълноценни правила за ползване на незлатен долар е причината, поради която се завишава опасността от стопанска криза в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още