IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на Фед: Икономиката на САЩ още не е преодоляла неприятностите

Макар последните данни да говорят, че възстановяването набира скорост, темпото лесно може да бъде изгубено, предупреждава Уилям Дъдли

21:23 | 19.03.12 г.
<p>
	Уилям Дъдли. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Уилям Дъдли. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на подразделението на американския Федерален резерв Уилям Дъдли обрисува смесена картина на американската икономика, понижавайки ефекта от последните признаци на набиращото скорост възстановяване с предупреждения, че темпото може лесно да бъде изгубено, съобщи Ройтерс.

Тази нестабилност в развитието е причината Фед още да не е решил дали да предприеме трети кръг на вливане на ликвидност, макар че възможността за това остава, каза Дъдли.

„Нищо не е решено“, посочи той. „Всичко зависи от това как ще се развие икономиката, от разходите и ползите, и ако достигнем точка, в която смятаме, че ползата от нова програма за вливане на ликвидност натежава, тогава със сигурност ще я предприемем“, добави президентът на подразделението на Фед в ню Йорк.

Според него икономическата активност в САЩ все още не е достатъчно силна или постоянна, за да преодолее икономическия „застой“, който оставя мнозина американци без работа 3 години след края на дълбоката рецесия.

„Входящите данни за икономиката на САЩ напоследък бяха малко по-оптимистични, предполагайки, че възстановяването може би най-накрая установява нещо като по-твърда крачка“, отбеляза той, като се позова на ръста на брутния вътрешен продукт от края на миналата година, заетостта, продажбите на моторни превозни средства и донякъде по-силното начално жилищно строителство.

„Макар че това развитие е определено окуражаващо, прекалено рано е да заключим, че сме преодолели неприятните моменти“, смята Дъдли.

Той предупреди, че по-високите цени на бензина „определено“ представляват риск за най-голямата икономика в света, която е силно зависима от потреблението. „Натискът върху цените във възходяща посока, породен от повишените цени на бензина, се компенсира от натиск в обратна посока, породен от прекомерния застой в икономиката на САЩ“, твърди президентът на подразделението на Фед в Ню Йорк.

„Много е трудно да се получи проблем с инфлацията, когато компенсаторните разходи нарастват твърде бавно“, добави той. Годишното ниво на същинската инфлация „достигна върха си и ние очакваме да започне да се понижава през тази година“, обоснова се Дъдли. По думите му инфлационните очаквания „остават добре закотвени“.

Освен природния газ останалите неблагоприятни фактори включват препятствията пред частния сектор, финансовият товар на държавно и щатско ниво и рисковете, че ръстът извън пределите на САЩ може да се окаже по-слаб от очаквания, подчерта той.

Запитан за очакванията Фед да задържи нисък основния лихвен процент, Дъдли обясни, че централната банка гледа на това като на най-добрия начин за възможно най-ранно икономическо възстановяване и най-ранно нормализиране на на лихвите в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още