IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на САЩ: Пролетна треска или реалност

И в началото на предходните две години имаше достатъчно индикации за постигането на устойчив икономически ръст, които се оказаха фалшиви

13:28 | 19.03.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването на САЩ: Пролетна треска или реалност

В началото на 2010 г. пък перспективите пред американската икономика изглеждаха дори още по-добри, с още повече създадени нови работни места и по бърз икономически растеж през първото тримесечие.

Затова на всички оптимистични сигнали от началото на тази година трябва да се гледа твърде предпазливо.

„Имам някои опасения за перспективите, особено защото миналата година се опарихме от очакванията си. Все пак няма грешка – статистиката е по-добра и има сценарий за по-ускорен растеж“, коментира главният икономист на TD Bank Financial Group в Торонто Крейг Александър.

Основният източник за притеснение са рисковете, които са все още прекалено много. Някои от тях са проблеми, които датират още от началото на финансовата криза и които ще продължат да тежат още доста време, отбелязва изданието.

На жилищния пазар това са възбраните, които продължават да натискат цените надолу. Въпреки отчетените ръстове, слаб остава и пазарът на труда. Ръстът на новите работни места е най-бавен от Втората Световна война насам, а колкото по-дълго време хората стоят без работа, толкова повече те губят своите умения и има риск от траен ръст на дългосрочната безработица.

Освен това дълговата криза в Европа може да продължи да се влошава, за което в петък предупреди и Международният валутен фонд (МВФ). Освен, че Гърция вече няма право на грешки и пропуски, Португалия и Испания не могат да се справят с поставените им бюджетни цели. Предстои и да се дискутира увеличаването на капацитета на спасителния фонд на еврозоната.

Заплахата за възстановяването основно е политическа и включва евентуален военен удар срещу Иран, който би довел до космически ръст на цените на петрола и горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Няма да има удар по Иран - не това е целта. Целта е да се държи петролът достатъчно скъп чрез слухове и напрежение,за да се реализират големи печалби за петролните концерни,а в същото време да се "изнася" инфлация по света, като се твърди, че такава в САЩ липсва / нагласени данни/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още