IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките в САЩ готови и за най-мрачния сценарий

15 от 19-те най-големи финансови институции ще устоят на драстичен шок, Citigroup обаче не е сред тях

23:18 | 13.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Банките в САЩ готови и за най-мрачния сценарий

Повечето от американските банкови гиганти са в готовност да устоят на катастрофален сценарий за развитието на икономиката, показват проведените от Федералния резерв стрес тестове. Моделът на оценка е включвал 13% безработица, 21% спад в цените на жилищата и борсов срив от 50%, пише Ройтерс.

В изпитанията участие са взели 19 банки, като 15 от тях са показали задоволителни резултати. Техните капиталови съотношения биха се запазили удовлетворителни дори след изплащането на дивиденти и заделяне на средства за обратни изкупувания.

Най-слабо от всички са се представили Citigroup, Ally Financial, MetLife и SunTrust, като техните коефициенти са паднали под изискванията на регулаторните органи. Основният капитал от първи ред за и за трите финансови институции би бил под 5%, ако се сбъдне негативният сценарий на Фед.

Отличниците в изпитанието са Bank of New York Mellon с капитал от първи ред след потенциалния трус от 13,1 на сто, State Street Corp s 12,5 на сто и American Express с 10,8 на сто.

При реализацията на мрачния сценарий загубите на 19-те банки за последващите девет месеца биха били 534 млрд. долара.

След разпространеното от Фед съобщение за резултатите от стрес тестовете последва вълна от новини за отделните банки. От Goldman Sachs обявиха, че се предвижда увеличение на дивидента и програма за обратно изкупуване, без обаче да даде повече подробности.

От BNY Mellon възнамеряват да запазят тримесечния си дивидент в размер на 13 цента на акция и да изкупят обратно акции за 1,16 млрд. долара. Wells Fargo пък ще увеличи дивидента си с 83% до 22 цента на акция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
13% безработица, 21% спад в цените на жилищата и борсов срив от 50%, пише Ройтерс. - Това не е кошмарен а нормален сценарий .При кошмарния вариант безработицата ще е към 23% , жилищата ще са непродаваеми , а предприятията национализирани или приватизирани с Китайско участие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Мировойска
преди 12 години
Не знам в България дали се провеждат подобни стрес-тестове от нашата ЦБ и ако се провеждат, какъв е резултата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още