IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед се отказва от ново стимулиране на икономиката

Основната лихва остана на рекордно ниското си равнище от между нула и 0,25 на сто

21:32 | 13.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Фед се отказва от ново стимулиране на икономиката

Заради икономическото възстановяване американският федерален резерв (ФЕД) засега се отказва от нови мерки за стимулиране на икономиката.

Във вторник ФЕД заяви, че след срещата с членовете на Федералната комисия за открития пазар (FOMC) във Вашингтон е решено  лихвата по междубанковите кредити да остане на рекордно ниското ниво от между нула и 0,25 на сто. Водещата лихва в САЩ е на това ниво от декември 2008 година.  Тя бе понижена до нулево равнище като една от мерките за  противодействие на финансово-икономическата криза.

Фед заяви в декларация, че изключително ниското равнище на основната лихва ще се запази поне до средата на 2014 г.

Същевременно е решено да няма нови мерки за стимулиране на икономиката. Някои анализатори очакваха да се случи точно обратното заради предизборната обстановка в страната. Все пак банкерите си оставиха вратичка. 

Те ще проверяват редовно нивото и състава на наличните ценни книжа и в случай на нужда ще коригират политиката си. Още през януари централните банкери сигнализираха, че искат да задържи лихвените проценти близки до нулата до 2014 г.

Фед посочи също, че са отслабнали напреженията на глобалните финансови пазари, предупреждавайки обаче, че те продължават да представляват заплаха. Последващо увеличаване на трудовата заетост може да окаже натиск върху лицата, определящите паричната политика, да  преосмислят плана си за запазване на краткосрочните лихви близо до нулата поне до края на 2014 г., посочва AP. 

Макар цените на суровия петрол и бензина да напомпат временно инфлацията, дългосрочната инфлация би трябвало да остане стабилна, се казва още в декларацията на Фед.

При двете си операции за вливане на ликвидност за периода декември 2008 г. - юни 2011 г. централната банка закупи облигации за 2,3 трлн. долара. През септември Фед обяви, че ще купи дългосрочни щатски ДЦК за 400 млрд. долара и ще продаде краткосрочни облигации на същата стойност - т. нар. операция Туист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Относно цената на агнешкото -Всяка година са такива цените ,и ако иска уважаемият журналист да отиде и да си купи Агне от производителя ,даже ще му остане за спомен крачетата,*** ,стомашното и чревното съдържание ,кръвчицата/30-40%/ и даже може и сам да си го заколи и транспортира .....Много лесно се прави така сметката 12-6 =6 лв печалба :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Фед заяви в декларация, че изключително ниското равнище на основната лихва ще се запази поне до средата на 2014 г.Дeмек според тях кризата ще продължи до тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още