IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси поеха нагоре в началото на сесията*

Тенденцията за слаби търгувани обеми нарушава успокоението от възходящото движение на акциите, коментира анализатор

17:40 | 13.03.12 г.
Американските борси поеха нагоре в началото на сесията*

Основните американски индекси печелят територия в началото на сесията на крилете на оптимизма за ускоряващата се американска икономика и понижените опасения за дълговата криза в еврозоната, съобщи CNBC.

Dow Jones се повишава с 0,6% до 13 031,91 пункта. Индексът Standard & Poor's печели също 0,6% до 1 379,89 пункта, а Nasdaq Composite напредва с 0,7% до 3 005,43 пункта.

Продажбите на дребно в САЩ през февруари са нараснали с 1,1% на месечна база, което е най-силният им ръст от 5 месеца. Индексите се понижиха за кратко, след като стана ясно, че през януари бизнес запасите са нараснали с 0,7%, надхвърляйки предварителните прогнози с 0,1 процентни пункта, след като през декември също се бяха увеличили с 0,4%.

„Може би това е само кратко облекчение от несигурността, а продажбите на дребно, най-високите за 5 месеца, помагат. Всичко това са добри новини“, заяви Тери Морис, вицепрезидент и старши мениджър на отдела за акции в National Penn Investors Trust в Рединг, Пенсилвания.

Той обаче предупреди, че тенденцията за малки търгувани обеми нарушава спокойствието, отразявайки липсата на ангажираност от страна на инвеститорите. Общият обем от 5,24 млрд. търгувани акции, регистрирани вчера на фондовата борса в Ню Йорк и на борсите NYSE Amex и Nasdaq, е най-ниският за годината.

„Нагласата се променя от масови разпродажби към дъна при покупките, така че доста хора просто стоят там, поддържайки барута си сух и надявайки се пазарът да се снижи, за да могат да се включат“, добави Морис.

Акциите на Apple повишават стойността си с 1,3% до 559,20 долара, а тези на US Airways поскъпват с 1,8% до 7,02 долара, след като авиокомпанията регистрира няколко интернет домейна, които загатват, за евентуално придобиване на подалата молба за защита от фалит AMR - компанията майка на American Airlines.

В съобщение до CNBC от US Airways обясняват, че проучват евентуални възможности за подобно придобиване, но посочват, че регистрирането на домейните е главно с цел да запазят търговските си марки.

Пазарната капитализация на Express Scripts и Medco нараства, след като те обявиха, че отлагат приключването на сделката за сливане на стойност 29 млрд. долара, за да осигурят достатъчно време на антимонополните регулаторни органи да направят най-точна преценка за сделката.

Акциите на Midas пък скочиха с 27,4% до 11,45 долара, след като стана ясно, че компанията ще бъде придобита от TBC срещу 11,50 долара на акция, платими в брой.

*Актуално към 16,50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още