IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Далара: Останалите проблемни европейски държави не трябва да следват Гърция

За управляващия директор на ИМФ активирането на клаузата за колективно действие е "неприятен страничен ефект" от дълговото преструктуриране

20:33 | 09.03.12 г. 1
Далара: Останалите проблемни европейски държави не трябва да следват Гърция

Управляващият директор на Института за международни финанси (ИМФ) Чарлз Далара, който представляваше частните кредитор в преговорите за споразумението за замяна на гърцки държавни облигации, заяви пред CNBC, че не очаква останалите проблемни европейски държави като Италия, Португалия и Ирландия да имат нужда от подобна замяна.

„Бих разубедил силно останалите правителства, останалите европейски народи, от предприемането на подобна стъпка“, каза Далара. Той добави, че положението в Гърция „хвърля сянка върху цялата еврозона.

Нито една от споменатите от него държави „няма толкова изключително високи нива на дълга и дефицита и и нито една от тях няма същите деформации в икономическата си система. Те са на верен път и трябва да продължат курса на реформи“, категоричен е управляващият директор на ИМФ.

Гръцките проблеми бяха уникални и последвалата финансова криза бе „изключително болезнена за гръцките граждани“ и „предотврати възстановяването на доверието“ в еврозоната, смята той.

Далара отбеляза, че е „изключително доволен“, че 83,5% от частните притежатели на облигации доброволно са приели загуби от около 74% от стойността на инвестициите си в сделката, която ще намали гръцкия публичен дълг с над 100 млрд. евро. „Забележително е да се видят толкова много притежатели на облигации доброволно да ги предават за замяна“ и това говори за желанието Европа и инвеститорите да „обърнат страницата“ по целия проблем с националните дългове в Европа, изтъкна той.

Според него активирането на клаузата за колективно действие, която гръцкото правителство ще приложи със задна дата е „неприятен страничен ефект“ от дълговото преструктуриране, но подчерта, че то не трябва да спира чуждите инвестиции в националния дълг на европейските държави.

„Проблемът не е просто на риска от инвестирането в национален дълг, а на по-добър кредитен анализ. Трябва да познавате основните кредитни рискове“, твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Откровенни глупости , няма разлика между дългът на Германия и дългът на Гърция , е Гърция и Гермавия не са в състояние да си изплатят дълговете. В случая не става въпрос за преструктуриране на икономики , цялата финансова система е дефектна - дефектът е в еврото , като валута на група държави които след като са го приели би следвало да нямат правото да го емитират под формата на национален дълг и ДЦК. Тези книги нямат свойството да подпомагат развитието на икономиката , единственното което може да се прави с тях е да се стабилизира националната валута..да но Гърция и Германия нямат национална валута , еврото се меитира от ЕЦБ и би слезвало единственно тя да да се грижи за неговата стойност..тя не е ангажимент нито на Мерсел и Саркози и никой европейски политик.Това е проблема и въобще не е геройство отписването - неплащането на дълг, което е факт пък нека инвеститорите да не си правели изводи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още