IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus с нито една нова поръчка през февруари

От началото на годината европейският производител изостава чувствително от основния си конкурент Boeing

17:31 | 09.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият Boeing 787 Dreamliner. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият Boeing 787 Dreamliner. Снимка: Ройтерс

През февруари Airbus няма нито една нова поръчка и от началото на годината изостава чувствително от основния си конкурент Boeing, съобщава Ройтерс.

Европейският производител на пътнически самолети не успя да задържи рекордния пазарен дял, който завоюва през 2011 г. с хитовите продажби на модернизирания и икономичен A320neo.

Boeing отговори с 737 MAX, с който иска да възстанови изгубените си позиции в най-оспорвани сегмент на авиационния пазар – средно големите пътнически самолети с между 100 и 200 места.

Данните за първите два месеца на годината потвърждават негативната тенденция. Заедно с дъщерното си дружество EADS, Airbus отчита продажби, които са едва четвърт от тези на Boeing.

От началото на годината Airbus е продал 97 самолета, като последната обявена продажба е на 6 пътнически самолета A350-900 на базираната в Хонконг Cathay Pacific. Самолетите все още не са произведени.

Първоначално авиокомпанията планираше да ги вземе под наем от кувейтската Alafco, но в последствие реши да ги купи. Това обаче накара Alafco да откаже поръчката за същите самолети, с което заявените машини A350 остават без промяна - 555.

През февруари същата кувейтска компания - Alafco, поръча 35 броя A320neo. Тези самолети обаче са били заявени още миналата година, като в счетоводните книги на Airbus купувачът е бил означен като анонимен.

По време на най-голямото авиошоу в Азия - Singapore Air Show, Boeing сключи сделка за продажбата на 230 броя 737 MAX на индонезийската ниско бюджетна компания Lion Air. От началото на годината щатската компания е продала 387 самолета.

Доставките на Airbus през януари и февруари включват 4 самолета A380 суперджъмбо. В четвъртък акциите на компанията се повишиха, след като стана ясно, че нарастването на производствената цена на 525-местния самолет е овладяно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още