IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на седмичните кредити на ЕЦБ в долари се понижи рязко

На последния аукцион са удовлетворени искания на седем банки за близо 1,6 млрд. долара, като лихвата на практика е без промяна

16:08 | 07.03.12 г.
Търсенето на седмичните кредити на ЕЦБ в долари се понижи рязко

Европейската централна банка ще отпусне на седем неназовани банки от еврозоната кредити на обща стойност 1,596 млрд. долара след ежеседмичните неограничени аукциони за осигуряване на ликвидност, сочат нейни данни, цитирани от РИА Новости.

На предходния аукцион за шест банки бяха осигурени 3,464 млрд. долара.

На доларовите аукциони, които се провеждат вече близо 2 години, най-голямата сума бе предоставена на 8 декември 2011 г. за срок от 84 дни – 50,7 млрд. долара.

Лихвата на днешния аукцион се понижи до 0,60% годишно при 0,61% на предходния. След като през декември тя падна с 0,5 процентни пункта, рядко надхвърля границата от 0,59% годишно.

Средствата днес бяха отпуснати за срок от 1 седмица, като ще бъдат получени на 8 март и трябва да бъдат върнати на 15 март.

От май 2010 г. ЕЦБ поднови суап операциите с американския Федерален резерв, за да осигури доларова ликвидност за банките от еврозоната, а те ги получават срещу предоставяне на залог.

Между март и септември 2011 г. обаче аукционите бяха спрени заради липса на търсене.

В края на ноември миналата година шест световни финансови институции – ЕЦБ, Фед и централните банки на Великобритания, Швейцария, Япония и Канада – обявиха, че понижават лихвата по осигуряване на доларова ликвидност в рамките на валутните суапове с 50 базисни пункта, след което търсенето на доларовите аукциони на ЕЦБ нарасна рязко.

Дотогава кредитите се отпускаха при лихва, която в повечето случаи не надхвърляше 1,1% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още