IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото предизвикателство за Wall Street е слабият ръст при малките акции

В последния месец изпреварващото им представяне спрямо големите изчезна, което поставя под въпрос "бичия" пазар

17:36 | 03.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Новото предизвикателство за Wall Street е слабият ръст при малките акции

Слабото представяне на акциите с малка пазарна капитализация в САЩ  е последното предизвикателство за продължаващия възход на щатския фондов пазар, пише Джеф Кокс за CNBC.

Заедно с цикличните акции, както също технологичните и финансовите, акциите с капитализация между 300 млн. и 2 млрд. долара често определят движението на пазара.

Малките акции се смятат за добър измерител за широкото икономическо състояние. След силен януари обаче тази група изостава, като индексът Russell 2000 през февруари донесе 2,3% спрямо 4% за индекса на големите компании S&P 500.

"Малките акции са с цикличен характер и обикновено се представят по-добре по време на пазарните оживления", коментира Пол Хики от Bespoke Investment Group. „Те скоро не са отбелязвали сериозен ръст, което трябва да е признак на безпокойство.”

Тенденцията е била по-забележима през последните две седмици, когато Russell 2000 се понижи в толкова дни, в колкото S&P 500 се повиши.

Професионалистите на пазара се притесняват, че отдръпването на малките акции заедно със слабостта на транспортния компонент на индекса Dow Jones (част от теорията Dow), излъчват още един сигнал, че пазарът губи инерция.

„Докато медиите са пълни със заглавия за това как Dow Jones преминава 13 000, а Nasdaq - 3 000 пункта, не всичко на капиталовия пазар е розово", казва Дейвид Розенберг, главен икономист и стратег в Gluskin Sheff в Торонто.

"В ситуация на повишена склонност към риск, по-рисковите малки акции би трябвало да изпреварят „по-тромавите” акции с голяма капитализация, а свръхцикличните транспортни акции да бележат нови върхове на фона на изненадващо добрите икономически данни”, обяснява той.

Това обаче не се случва в момента, като повратът при малките акции е отчетлив. От началото на „бичия” пазар на 3 октомври до 3 февруари Russell 2000 скочи с 36%, надхвърляйки ръста при S&P 500 от 21%. Оттогава насам обаче възвръщаемостта на двата индекса е сходна – съответно 2,7% и 2,4%. 

Но не всички са толкова разтревожени. Според Лори Калвасина, анализатор на малки акции в Credit Suisse, те всички изглеждат с по-атрактивни пазарни коефициенти от големите.

Едно от основните притеснения относно Russell 2000 е точно пазарната оценка, като в момента съотношението P/E (цена/печалба) на индекса е около 15,5.

Калвасина обаче изтъква, че това все пак е съвсем малко над историческата средна от 15,4 пъти и под коефициента от близо 17,5 през миналата година.

Така че, с повишаването на прогнозите за корпоративните печалби на малките компании от анализаторите, слабостта на тези акции през февруари може да се окаже поредната фалшива аларма за предстояща пазарна корекция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още