IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на САЩ предложи намаляване на максималния корпоративен данък

Вероятността обаче планът да бъде утвърден от Конгреса в изборната година е малка

20:29 | 22.02.12 г.
Правителството на САЩ предложи намаляване на максималния корпоративен данък

Администрацията на американския президент Барак Обама предложи намаляване на максималния корпоративен данък от 35% на 28% и премахване масовите облекчения, ползвани от много компании за намаляване на данъците, предадоха световните информационни агенции.

Планът на Обама предвижда край на данъчните облекчения за петролните и газовите компании, както и за борсово търгуваните фондове.

На фона на предстоящите президентски избори и частичните избори за Конгрес през ноември вероятността планът да бъде приет е малка, а компаниите най-вероятно ще се противопоставят на загубата на известни привилегии.

Максималната ставка по корпоративния данък в САЩ е сред най-високите в света, като отстъпва само на тази в Япония.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър посочи, че сегашната корпоративна данъчна система е лоша за бизнеса и за създаването на работни места и отбеляза, че планът на Обама за намаляване на корпоративните данъчни равнища ще направи данъчната система по-конкурентна в световен мащаб, информира AP.

Предложението, представено днес от Гайтнър, предвижда също така премахването на данъчните вратички и субсидиите, които според финансовия министър са "в основата си несправедливи".

Последната мащабна реформа на данъчната система в САщ бе проведена през 1986 г. при президента Роналд Рейгън.

Обама също така ще въведе минимални данъци за печалбите в чужбина на американските компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още