IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни чака през новата седмица на американските борси?

На спокойствието на инвеститорите може да бъде сложен край след първите признаци на нервност от петък, пише Ройтерс

08:33 | 20.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Какво ни чака през новата седмица на американските борси?

Ограничените корпоративни резултати и бавещият се изход от преговорите за спасението на Гърция не допринесоха засега за доброто настроение на инвеститорите в Ню Йорк, но не ги и уплашиха.

След почти два месеца от новата година индексът S&P 500 вече отчита ръст от 8%, което надминава предвижданията на анализаторите за състоянието му в края на годината. Но на спокойствието на инвеститорите може да бъде сложен край още през тази седмица, след като още в петък станахме свидетели на първите признаци на нервност, пише в свой анализ Ройтерс.

Заради празник Wall Street ще остане затворен в понеделник. Така на предстоящата и очевидно решителна среща за бъдещето на Гърция инвеститорите ще реагират със закъснение. Освен това приключва и сезонът на отчетите. „Резултатите са по-разочароващи от обикновено. И през следващата седмица не можем да очакваме празнична заря“, казва анализаторът Робърт Ван Батенбург от Louis Capital.

Повече от 80% от котираните от индекса S&P вече публикуваха резултатите си. В действителност 64% от тях надхвърлиха очакванията на Wall Street. Според данни на Thomson Reuters обаче средностатистическият дял на надхвърлилите очакванията през последните четири тримесечия е бил 70%. Компании като Wal-Mart, Home Depot, Kraft и Dell във вторник, Hewlett-Packard в сряда и подкрепеният от държавата застраховател AIG в четвъртък може много трудно да вдигнат този дял след евентуални добри резултати.

От тази гледна точка вниманието на инвеститорите отново се насочва към Гърция и американската икономика, която в последно време изпраща положителни сигнали. Допълнителна информация ще предоставят седмичните данни за пазара на труда в четвъртък, както и статистиката за собствените жилища и анализът за потребителското доверие, изготвян от университета в Мичиган, които ще бъдат представени в петък.

Въпреки почивния ден за САЩ в понеделник обаче вниманието ще бъде приковано именно в първия ден на седмицата, когато се очаква на срещата на върха на Еврогрупата да бъде взето решение за втория спасителен пакет за Гърция на стойност 130 млрд. евро. В последно време нараства убеждението, че все още неизяснените въпроси ще бъдат изчистени дотогава.

Техническите фактори също ще играят значителна роля през новата седмица. Индексът Dow Jones и технологичната борса Nasdaq са близо до нови рекордни стойности. Dow е малко пред преминаването на психологически важната граница от 13 000 пункта, а Nasdaq - на тази от 3 000 пункта.

Ако S&P 500 пък, който в петък затвори на 1  361 пункта, премине границата от 1370 пункта, то това ще е най-доброто му представяне от юни 2008 насам. През септември същата година се срина Lehman Brothers, което отвори вратата за световната икономическа криза.

Докато някои стратези говорят за краткосрочно развитие, други намират дълготрайни тенденции за ръст. „Ако S&P се качи до 1 370 или 1 380 пункта, то зад това ще се крият реални фактори. Все още ме е страх да говоря за това, но ако се случи, ще подскоча от радост“, заявява анализаторът Стивън Масока от Wedbush Morgan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още