IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приближаващото решение за Гърция окрили щатските борси

S&P 500 затвори близо до най-високото си ниво за последните три години

23:28 | 16.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Приближаващото решение за Гърция окрили щатските борси

Водещите американски индекси отчетоха ръстове, изпращайки Standard & P 500 близо до най-високото му ниво за последните три години, на фона на по-добри от очакваните икономически доклади и оптимизъм, че Гърция ще получи втория спасителен транш, предаде Bloomberg.

S&P 500 нарасна с 1,1% до 1 358,07 пункта, след като по-рано през сесията отчиташе спад от 0,2%. Индексът приключи днешната търговия на 0,4% под пика си през последните девет месеца от 1 363,61 пункта, който бе най-високото равнище от юни 2008 г. насам. DJIA затвори с ръст от 0,9% до 12 903,55 пункта, а технологичният индекс NASDAQ нарасна с 1,47% до 2 958,64 пункта.

„Не виждам какво би могло да причини срутване на пазара“, заяви Брайън Бариш от Cambiar Investors LLC в телефонно интервю. „Американската икономика се справя доста добре“.

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица са намалели изненадващо с 13 000 до сезонно изгладените 348 000, стана ясно от съобщение на американското министерство на труда, като това е най-ниското им ниво от почти 4 години. Очакванията на експерти, анкетирани от Ройтерс,  бяха за ръст до 365 000.

Строителството на нови жилища през януари пък е нараснало над прогнозите с 1,5% до приравнената към годишна основа база от 699 000 броя, съобщиха от министерството на търговията.

Индексът на бизнес активността на подразделението на Федералния резерв във Филаделфия през февруари регистрира ръст до 10,2 пункта, надхвърляйки очакванията на анализаторите от 9,5 пункта.

Но изходящата производствена инфлация през януари се е ускорила максимално за последните 6 месеца, надхвърляйки прогнозите на експертите. Ускорението е от 0,4% при положение, че през декември бяха регистрирани 0,3%.

Банковият сектор остана под натиск през цялата сесия, след като от Moody's предупредиха, че преразглеждат дългосрочните кредитни рейтинги на Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley.

Въпреки това акциите на Bank of America поскъпнаха с 3,6%, на Goldman Sachs – с 1,2%, а на Morgan Stanley – с 0,6%.

Вниманието на инвеститорите бе привлечено и от Apple. След като във вторник акциите на технологичният гигант прескочиха психологическата бариера от 500 долара за брой, вчера те рязко се върнаха под нея. В сряда стана ясно, че от Apple са накарали Amazon да свали от китайската версия на онлайн магазина си моделите iPad. Това маркира поредната крачка от правната битка, която компанията от Купертино води с властите в страната относно името на продукта си. 

Причината Apple да иска от Amazon да спрат продажбите в Китай е фактът, че Amazon не е оторизиран дистрибутор на iPad. Този ход идва след данни, че китайски власти са конфискували iPad-и от магазини в различни части на страната заради споровете между Аpple и представителите на Proview International Holdings, започнали преди около две години. Първоначално днес акциите на Apple загубиха част от стойността си, но впоследствие поскъпнаха с 1,1%.

Акциите на General Motors скочиха с 8,7% до 27,09 долара, след като компанията обяви рекордна печалба през 2011 г., макар тя да остана под очакванията на анализаторите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още