IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама завиши очакванията си за икономически ръст

В годината на избори се очаква икономиката да нарасне с 2,7 на сто, а безработицата да падне още

20:23 | 13.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Обама завиши очакванията си за икономически ръст

Администрацията на американския президент Барак Обама залага на икономически ръст от 2,7 на сто през тази година. Това обаче надвишава прогнозите на икономистите и Федералния резерв, пише Bloomberg.

На фона на завишената прогноза за 2012 година администрацията на Обама е орязала тази за следващата година – от 3,5 на 3 на сто.

Предишната прогноза на Белия дом, която бе обявена през септември, залагаше 2,6 на сто икономически ръст.

Анкета на Bloomberg обаче показва, че консенсусната прогноза сред анализаторите за настоящата година е 2,2 на сто.

Новата прогноза на икономистите на Обама е базирана на данните за американската икономика към ноември. Окуражаващите сигнали са позволили понижаването на прогнозата за безработицата в САЩ, като се очаква създаването на 2 млн. работни места тази година.

Ако това се случи, то ще може да се очаква свиване на безработицата до около 8 на сто в навечерието на президентските избори през ноември. В началото на тази година показателят е на ниво 8,3 на сто.

В прогнозата на Белия дом е заложено очакване за ръст на БВП от 3,6 на сто през 2014 година и 4,1 на сто през 2015 година. В същото време се очаква спад на безработицата съответно до 8,1 и 7,3 на сто.

Очакванията за инфлацията са тази година да бъде отчетено ниво от 2,2 на сто, а за 2013 и 2014 година се прогнозира поскъпване на живота съответно с 1,9 и 2 на сто.

Преди едва две седмици Федералният резерв на САЩ обяви прогноза за ръст на американската икономика с между 2,2 и 2,7 на сто. От Международният валутен фонд пък очакват увеличение от 1,8 на сто.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 33 rate down comment 9
dani de vito
преди 12 години
От 3.8 трилиона бюджет ,около 1.6 трилиона е дефицит за 2012.Тоест близо половината от бюджета е взети пари на заем !!! Как успяват там да не фалират ,ума ми не го побира .Всъшност ....дали не го плаща останалия свят ...като купува ДЦК и другите им хартии за зелено .Но това не може да е вечно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 10
stone kold
преди 12 години
осама без брада изглежда точно така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 10
stone kold
преди 12 години
хаахха осама управлява въпреки смърта си...сега ше има едни стакмистики едни измами
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още